IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Готов съм да водя "кървави битки" срещу враговете ни

Китайският президент изнесе националистична реч, изказвайки се силно и срещу активистите в Хонконг и Тайван

11:37 | 20.03.18 г.
<p>
	Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин произнесе националистична реч, в която обеща страната да „заемe своето място в света“ и заяви готовността си „да води кървави битки срещу нашите врагове“, съобщава The Guardian.

Си Дзинпин обеща и „обновление“ и изказа предупреждение срещу опитите за подкопаване на единството на Китай по време на речта си при закриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители.

Тази година събранието премахна ограниченията върху броя мандати на президента, с което проправи пътя за доживотно управление на Си Дзинпин. Той бе единодушно избран за втори мандат като президент.

„От древни времена китайският народ е осъзнал, че нищо не е безплатно“, каза той. „За да бъде щастлив, човек трябва да се бори за това“.

Си описа свят, който се стреми да се бори с мирния възход на Китай на глобалната сцена, и заяви нуждата да се продължи напред на всяка цена. В същото време той се опита да успокои страховете от все по-агресивната външна политика, заявявайки: „Развитието на Китай не представлява заплаха за никоя друга страна“.

„Само тези, които са свикнали да заплашват други, виждат всички като заплаха“, добави той.

Си Дзинпин се изказа силно и срещу активистите в Хонконг и Тайван.

Политици в Хонконг – полуавтономния град, предаден на Китай от Великобритания през 1997 г., искат по-силно самоопределение през последните години, а някои дори предлагат независимост.

На изборите през 2016 г. в Тайван – самостоятелна демокрация, която не се признава от Китай – бе избран президент, който е предпазлив в изграждането на по-близки отношения с Поднебесната империя.

„Всички действия и трикове за разделяне на Китай са обречени на провал и ще срещнат презрението на народа и наказанието на историята“, каза той пред събранието.

„Китайският народ споделя общото убеждение, че не е позволено и е абсолютно невъзможно и един сантиметър да се отдели от територията на нашата велика страна“, допълни той.

За разлика от Си Дзинпин премиерът Ли Къцян се фокусира върху това да успокои инвеститорите и компаниите по време на годишната си пресконференция, на която въпросите се преглеждат предварително.

„Икономиката на Китай е толкова неразделна част от световната, че затварянето на вратите на Китай ще означава спиране на нашия път на развитие“, каза той. „Целта на Китай е да гарантира, че и местните, и чуждестранните фирми и компании с всякакъв вид структура на собствеността ще могат да се конкурират справедливо на огромния пазар в Китай“.

Чуждестранните компании от години се оплакват, че държавните регулации налагат нечестни условия в Китай. Някои от тези политики предизвикаха остри критики от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 8
redcretin
преди 5 години
И тоя както джуджето рашко навсякъде вижда врагове. Щото инак току-виж му се наложило да пусне властта... класика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Този и социализма прославя, кога ще го заклеймим като кървав диктатор и ще му наложим санкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още