Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Слабата рубла няма да спре Путин

Руската способност за понасяне на страдания е легендарна

Слабата рубла няма да спре Путин

Снимка: Bloomberg

Докато спекулациите за война с Украйна изпълват новините, едва ли е изненадващо, че руската рубла отново се насочва към най-слабото си ниво спрямо щатския долар – последно наблюдавано през 2020 г. – след като се обезцени с над 5% от началото на годината. Евентуални по-строги санкции от Запада, каквито заплахи бяха повторени многократно, биха затруднили още повече вече ограничената търговия и движението на капитали. Както чуждестранните, така и местните инвеститори разбираемо се оттеглят.

Въпросът е: Това ще спре ли президента Владимир Путин наистина да започне война? Москва многократно отрича, че планира атака срещу съседа си, но за съжаление съдбата на рублата вероятно няма да бъде пречка, ако Русия реши да предприеме нахлуване. Слабостта на валутата ще засегне икономиката, но не значително повече, отколкото тя вече страда, пише за Bloomberg Маркъс Ашуърт, бивш главен пазарен стратег на Haitong Securities в Лондон.

Русия е най-големият износител на въглеводороди в света, които се търгуват предимно в долари. Всъщност, по-слабата рубла увеличава резервите на страната. Централната банка вече спря ежедневните си покупки на долари, които имат малък ефект. Поевтиняването на рублата е нищо на фона на турбуленциите при турската лира през последните години, които нямаха забележим ефект върху лидера на страната Ердоган.

Единствените невоенни мерки, които биха могли да сработят, описах подробно още през декември: отрязването на Русия и корпоративните й субекти от международните дългови пазари и платежни системи. Но досега Западът се въздържаше, надявайки се, че дипломацията ще надделее.

И все пак, бързо отслабващата валута е силно дестабилизираща за руската икономика. Тя също е и силно инфлационна, защото Русия внася много чужди стоки и хранителни продукти. Икономиката й нарасна с 4,3% миналата година, което повече от компенсира пандемичния спад от предходната, но се очаква да се забави през тази до ръст от около 2,5%. (А и не се знае какво ще стане в случай на война.) Страната няма значителен икономически буфер, на който да разчита; и внезапен шок може да предизвика рецесия.

Путин няма да се радва, гледайки как рублата се обезценява допълнително. Русия изрази загриженост по време на преговорите с ОПЕК+ за това как по-високата цена на петрола ще направи нейната валута още по-слаба, въпреки че хазната й ще се напълни с долари, особено при голям военен конфликт в Европа, който ще оскъпи "черното злато".

Очаква се Централната банка на Русия да повиши целевия си лихвен процент от сегашните 8,5% с още 0,5 или дори 1 процентен пункт на следващото си заседание на 11 февруари. По-слабата валута само ще направи това по-спешно, тъй като води до покачване на цените с течение на времето.

Тъй като потребителската инфлация се очаква да достигне 8,7% през януари, централната банка ще остане в режим на повишаване на лихвите. Ръстът при производствените цени е близо 30%, след като дори голям производител на петрол и газ като Русия не е имунизиран срещу инфлацията при цените на енергията или причинените от Covid логистични затруднения.

Въпреки че състоянието на рублата е важно до някаква степен, то едва ли ще бъде достатъчно само по себе си, за да промени хода на световните събития. Руската способност за понасяне на страдания е легендарна. Путин обаче ще трябва да прибави и отслабената валута към последствията от пълномащабна инвазия в Украйна: глобално осъждане, потъване на руските финансови пазари, а с тях и вътрешната икономика. Та това е, ако изобщо си прави сметката.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
1
 
2
 
16
Dr. Vatnikov до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Такива твари, като тебе, не намирам за нужно да осветлявам. Просто те подминавам подсмихвайки се, както Мерцедес заобикаля ромска каруца и те оставям да псуеш, как съм ти вдигнал пушилка.
2
 
1
 
15
Mavi Goz до: Стоян Петров
преди 3 месеца
Ми аре де! Дошъл съм си за две седмици да си оправим един зъб и да покарам ски. Да ти пуснем на лични една банкова сметка да ми платиш снимката и един нов зъб с имплант - един приятел на тънкаж ше ме лекува - нема и 1200 кинта? Договорились? ;)
1
 
4
 
14
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Старчок, като се разболееш ще платя изследванита и лечението ти в русия. Виж твоите хора ве, убили 3-*** и още трима берат душа ..... от барий : "По данным источников РИА Новости, после прохождения этой процедуры в государственном бюджетном учреждении здравоохранения "Городской консультативно-диагностический центр 1" трое пациентов погибли, еще трое - в реанимации; врачи выявили отравление у них барием. СК возбудил уголовное дело по части 3 статьи 109 УК РФ (причинение смерти по неосторожности двум и более лицам).Барий - контрастное вещество, которое используют при рентгеновском исследовании глотки, пищевода и желудка."
2
 
4
 
13
Mavi Goz до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Я бре удачник, кога най-после ще ни ослепиш с твоята удача? Дали некой некъде изобщо те познава? Некво име, некво занимание, некви следи, освен от жалкото ти виртуално жмоцане по територията на разни сайтове, оставил ли си нейде? Дай неква интифа с кво си надраснал любимият ти джокер Импето, дето в твоите велики очи е жалък, щото учи децата, продава застраховки и търгува с акции?
3
 
4
 
12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Я, слабоумните петолъчкаджии пак заскимтели в жалък хор, да *** задните части на Мордорските алкохолизирани мизерници. Каква мила картинка, лузъри, несретници и неудачници пеят в един глас. :)

Още от Азия
Ястребовите ходове на банките в Азия отново объркаха инвеститорите в региона