IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank навлиза в строителния сектор с инвестиция в американски стартъп

Японският телекомуникационен гигант инвестира 865 млн. долара в Katerra, която си поставя за цел да индустриализира строителството

13:09 | 26.01.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Телекомуникационният гигант SoftBank навлиза в сектора на строителството. Компанията инвестира 865 млн. долара (около 692 млн. евро) в американския стартъп Katerra. Инвестицията се осъществява чрез технологичния фонд Vision Fund, създаден през октомври 2016 г. в сътрудничество със суверенния фонд на Саудитска Арабия Private Investment Fund, съобщава френският вестник La Tribune.

Японският конгломерат, който обичайно инвестира в технологии, вече прояви интерес към недвижимите имоти в началото на декември, като вложи 450 млн. долара в американската платформа за наеми и продажби на недвижими имоти Compass.

Създадена през 2015 г. в Силициевата долина, Katerra се стреми да индустриализира строителния сектор. По-конкретно калифорнийският стартъп развива имотни проекти от начало до край – архитектура, интериорен дизайн, инженерна дейност, доставка на материали, производство и строеж. В момента компанията има 1 300 служители, от които 100 архитекти. Очаква се тя да удвои служителите си до края на годината и те да достигнат 3 хил. души.

Компанията си поставя за цел да намали времето за производство и разходите. Тя смята, че до края на годината ще може да завърши недвижим имот за 30 дни – от концепцията до предаването на ключовете на собствениците, казва пред Wall Street Journal Майкъл Маркс, съосновател на Katerra и временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на Tela през 2007 г.

Katerra е насочила вниманието си към недвижими имоти като студентски жилища, домове за стари хора и строеж на хотели. Тази година ще бъдат задействани 30 проекта, главно в САЩ, каза Маркс пред Bloomberg. Стартъп компанията не обявява оборота си, а разкрива само, че от създаването си е набрала поръчки на стойност 1,3 млрд. долара.

Маркс очаква в идните десет години да бъдат реализирани продажби на стойност 10 млрд. долара. Предизвикателството пред компанията е да се адаптира към различните норми в отделните американски щати и дори в отделните градове. Katerra, се оценява на 3 млрд. долара, смята да инвестира в научно-развойна дейност.

Строителният пазар в САЩ достига 1,257 млрд. долара през ноември, сочат последните данни на министерството на търговията. Очаква се секторът да продължи да се развива добре и през 2018 г. Според прогнозите разходите за строеж ще нараснат с от 2% до 7% тази година. Възможно е строежът на частни жилища да постигне дори още по-голям растеж – между 6% и 9%, прогнозира Associated General Contractors of America.

Подходът на Katerra е много сходен с този на Uber, Aurbnb и WeWork, обяснява Маркс. Стартъп компанията внася технологията на Силициевата долина в индустрия, която никога досега не се е възползвала от нея. Строителството е един от най-лошите сектори, казва главният изпълнителен директор на Katerra, който определя тази област като „архаична“. Това е коз за SoftBank, която се интересува от променящите се сектори.

Ръководителят и основател на японския конгломерат Масайоши Сон смята, че SoftBank трябва да се подготви за появата на „сингулярността“ - момент, в който възможностите на машините ще надхвърлят интелигентността на хората. Според милиардера това ще се случи благодарение на развитието на изкуствения интелект. „Влагам всички тези средства именно защото имам визия и вярвам в „сингулярността“, каза той през миналата година на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още