IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО отсъди срещу митата на ЕС върху биогоривата от Индонезия

В Джакарта определят решението като "голяма победа" и очакват то да даде тласък на износа на биогорива

12:29 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световната търговска организация (СТО) е отсъдила, че Европейският съюз (ЕС) трябва да промени митата, с които облага вноса на биогорива от Индонезия, предава Ройтерс. Делото започна след жалба на Индонезия и Аржентина през 2013 г.

ЕС твърди, че пазарите на биогорива и в двете страни са силно регулирани и цената е дъмпингова заради налагани мита върху соята (в Аржентина) и палмовото масло (в Индонезия). В своята жалба двете страни оопределят наложените мита "протекционизъм".

СТО също посочва в своето решение, че властите в общността неправилно изчисляват маржина на печалбата на производителите на биогорива в двете държави. Организацията трябва да уточни как точно ЕС трябва да приложи препоръките, защото в решението не са описани специфични действия.

В Индонезия все пак отбелязват решението на СТО като "голяма победа" и очакват то да насърчи износа на биогорива за страните от ЕС. Според анализите на индонезийските власти износът на биогорива в ЕС се е сринал до 150 млн. долара през 2016 г. спрямо 649 млн. долара през 2013 г.

Според очакванията сега износът на биогорива към ЕС може да достигне стойност от 1,7 млрд. долара до 2020 г.

Двете страни имат 60 дни, за да обжалват решението на работната група на Организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още