Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Верни ли са китайските данни за коронавируса?

Последните подробни данни от Народната република пораждат скептицизъм у западните учени

Верни ли са китайските данни за коронавируса?

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Китай съобщава, че от смъртоносният коронавирус междувременно са починали над 2000 души. Китайският център за контрол и превенция на заболяванията публикува най-обширното до момента проучването за новия коронавирус. Получените данни целят да дадат повече информация за опасностите, свързани с вируса.

В анализа са взети данните на 72 314 пациенти. За 44 672 от тях е потвърдено, че са заразени с новия вирус, за 16 186 има подозрения, 10 567 са клинично диагностицирани в провинция Хубей, а 889 са асимптоматичните случаи.

При повече от 80% от заразените боледуването е преминало сравнително леко, 13,8% са се разболели тежко, а 4,7% от случаите са описани като критични.

Най-сериозна е заплахата за хората над 80-годишна възраст. При тях смъртността е 14,8%. Засегнати са основно пациенти с хронични заболявания, най-вече със сърдечни проблеми, диабет, заболявания на дихателната система и хипертония.

Още по темата

При пациентите между 70 и 79-годишна възраст смъртността е 8%, при тези между 60 и 69 - 3,6%. При по-младите опасността е ограничена. При пациентите между 10 и 50 години смъртността нараства пропорционално от 0,2% до 0,4%. Във възрастовата група 50-59 тя е 1,3%, анализира за Deutsche Welle Александeр Фройнд.

Малките деца до 9-годишна възраст почти не се разболяват от вируса, до момента няма данни за смъртни случаи на тази възраст. Смъртността при мъжете (2,8%) е по-висока от тази при жените (1,7%). В най-засегнатия район, китайската провинция Хубей, смъртността е 2,9%, а извън нея - 0,4%. Общата смъртност е 2,3%. В този процент обаче не са включени данните за непотвърдените случаи на заразяване с вируса.

Според изследването, 3019 работещи в здравната сфера на най-засегнатите китайски провинции са заразени от Ковид-19, както се нарича новата болест. 1716 са дотук потвърдените случаи. Петима са починали по време на проучването. Един от тях е директорът на болница в Ухан. В началото на месеца почина и 34-годишният доктор Ли Уънлян, един от първите, предупредили за опасната болест в Ухан. Смъртта му предизвика вълна от недоволство и протести.

Резерви към китайските данни

Според проучването спадът на новите случаи е сигнал за ограничаване на епидемията. За това са допринесли рестрикциите по отношение на пътуванията в Китай. Професор д-р Клеменс Вентнер, началник на отделението по инфекциозни заболявания и тропическа медицина в мюнхенската клиника Швабинг, се отнася критично към тези данни.

„Като лекар все още изпитвам съмнения дали наистина става въпрос за обрат в развитието на болестта", казва той. „Според доклади от Китай наличието на тестове, с които се диагностицира  заболяването, временно е ограничено, така че бих поставил под въпрос данните за потвърдените случаи". Според доктор Вентнер вероятно не всички заболели са диагностицирани.

Доктор Клеменс Вентнер съветва данните от Китай да бъдат приемани с голяма предпазливост. „Истинският брой на заразените от Ковид-19 в региона на Хубей вероятно е много по-висок. Кой отива на лекар в болницата, когато изпитва страх и е поставен под карантина, поради което едва ли може да напуска жилището си?", пита лекарят.

Авторите на изследването от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията също са разтревожени. Китай трябва „да се подготви за вероятен регрес в справянето с епидемията", когато принудителната ваканция приключи и хората от цялата страна се върнат обратно на работа.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
3
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
Точно така, мурзилkи и за грипа е виновен Запада! Всъщност той за всичко е виновен, включително и за кемтрейлса, който ви е свалил ай кюто до число, сходно на номера на обувките ви
3
 
4
 
8
V.At. до: mick
преди 2 години
Няма профилна снимка
Всъщност няма починали, които не са китайци. Включително и починалия в Европа е китаец.
5
 
11
 
7
преди 2 години
Няма профилна снимка
А някой спомня ли си, че това се случи в разгара на търговската война САЩ Китай? И че САЩ по една случайност печелят от този вирус дето най-вече заразява и убива китайци?
12
 
9
 
6
michaelis23 до: Mohave __
преди 2 години
мойта версия е, че опозицията в Чайна т.е. либерастите са им сглобили тоя куркапан на Xi & Co не без западна помощ разбира се. То ясно с цел преврат и после с имащи вече ваксини ше опраят проблема и ше заживее демокрацията .... Учените нема кво да вярват като нещо е изфабрикувано и се пуска гъдето гъстотата на населението е висока, в един град (8млн.)са повече от наща територия. Но който и да е си играе с огъня и дявола с тия шитни, че ако го изпуснат верно тогаа не знам ..... Ето тука пише че военните са взели лабораторията под свой контрол каквото и да значи товаChinas Militаеr uebernimmt Kontrolle ueber Wuhan Bio-Forschungslabor der Hochsicherheitsstufe 4https://***.cashkurs.com/wirtschaftsfacts/beitrag/chinas-militaer-uebernimmt-kontrolle-ueber-wuhan-bio-forschungslabor-der-hochsicherheitsstufe-4/
2
 
13
 
5
Mohave __ до: michaelis23
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ако смъртността скочи на 5-6 % , те. 50-60 пъти по- висока от тази при обикновен грип ............ Учените не могат да повярват , че са на път да допуснат пандемия от подобрена версия на САРС .

Още от Азия
Индексите в Азия не намериха единна посока след данните за китайската икономика