Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

1,5 млн. лв. ще получат фермерите за застраховки на селскостопанска продукция

Заявленията се приемат от 20 март до изчерпване на ресурса

1,5 млн. лв. ще получат фермерите за застраховки на селскостопанска продукция

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

1,5 млн. лева ще получат фермерите за застраховки на селскостопанска продукция по схема за държавна помощ, реши на последното си заседание Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Стопаните могат да кандидатстват от 20 март 2018 г. до изчерпване на ресурса и не по-късно от 31 август 2018 година, съобщи Фондът.

Целта е да се насърчат малките и средни предприятия и земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятни климатични събития. 

Още по темата

Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия и до 195 лв./ха.

Стопаните трябва да представят застрахователните си полици в ДФЗ до 28 септември. Срокът за изплащането на помощта е до 14 декември 2018 година.

Според друго свое решение ДФЗ ще компенсира унищожени от бедствия животни и кошери през 2017 г. с 31 хил. лв.

Допълнително 34 хил. лв. помощ по de minimis ще получат животновъдите от област Бургас, които не са получили обезщетения за унищожените от наводненията през октомври 2017 г. животни. Фондът припомня, че със свое решение от 27 ноември 2017 г. на земеделските стопани от област Бургас вече бяха разпределени 46 хил. лв. по de minimis.

Фондът реши още картофопроизводителите да получат 1 млн. лева за борба с почвени неприятели, производството на качествени семена да бъде подкрепено с 1,2 млн. лева, за хуманно отношение към свинете се предоставят 30 млн. лева, а други 20 млн. лева отиват за имунопрофилактика на животните.

85 млн. лева ще получат производителите на тютюн по Схемата за преходна национална помощ, необвързана с производството. Средствата са с 5% по-малко спрямо предходната кампания. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Непредвидените бюджетни разходи растат в предизборни години