Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

86% от банкерите очакват намаляване на лошите кредити тази година

63% от мениджърите прогнозират слабо подобрение на българската икономика в следващите 12 месеца, показва доклад на EY Bulgaria

86% от банкерите очакват намаляване на лошите кредити тази година

Снимка: Pixabay

86% от банкерите предвиждат намаляване на лошите кредити през следващите 12 месеца. Това показва проучване на Ernst & Young Bulgaria (EY Bulgaria), проведено в периода ноември – декември 2017 г., относно развитието на банките през 2018 г.

Барометърът на банките в България излиза за трети път и проследява доверието на висшия банков мениджмънт към икономиката, банките и банковата система в България.

Според проучването никой от участниците в него не очаква увеличение на просрочените заеми.

Банковите мениджъри не очакват и големи промени в политиките за отпускане на кредити в краткосрочен план. Повечето банкери прогнозират по-либерални условия за кредитиране на малкия и среден бизнес в България (57%), както и за секторите енергетика и минодобив (57%) и  IT (43%). През последните две години строителството възстанови позициите си като перспективен сектор, пише в доклада на EY Bulgaria. Не е изненада, че 71% от банковите мениджъри очакват да няма промяна в условията за кредитиране в строителния сектор. Според 71% от участвалите в запитването няма да има промяна и в кредитирането на здравния сектор.

Още по темата

71% от анкетираните смятат, че нарастването на кредитирането отразява устойчивия растеж на българската икономика, докато останалите 29% считат, че развитието на кредитирането се дължи на цикличност.

63% от банковите мениджъри у нас очакват слабо подобрение на българската икономика в следващите 12 месеца, а 86% от тях очакват подобрение на финансовото представяне на управляваната от тях банка, показват още резултатите.

“Независимо от многото нови предизвикателства през 2018 година, банкерите имат положителни очаквания за развитието на икономиката в България и на банковия сектор в частност,” коментира Милка Начева, съдружник в EY Bulgaria, цитирана в прессъобщение на компанията.

Въпреки положителните очаквания на банкерите като цяло за отраслите на икономиката в България няколко сектора се открояват като най-вероятни да покажат силно подобрение през следващите месеци. Строителството и технологиите за втора поредна година са сред най-перспективните сектори в България, като строителството има доверието на 88% от банките, а технологиите на 84%. Според 76% от банкиовите мениджъри, секторите търговия и производство ще са също сред най-перспективните за развитие през 2018 г.

Относно евентуална консолидация в банковия сектор през следващите 12 месеца, 58% от банкерите очакват предимно малки по обем консолидации, а 28% очакват средни или големи по обем консолидации на банките в България. Банкерите са единодушни, че големите и по-значителни по обем консолидации на банки ще се случват през следващите три години.

Всички участници в проучването планират вътрешно реструктуриране и оптимизиране на процесите на банките през 2018 г. В подкрепа на твърдението, че консолидацията на банките се случва бавно и постепенно, са плановете на банките за придобивания на портфейли и дружества (29%), продажба на активи (29%) и сключване на партньорства и съвместни дружества според други 29%. 

Всички анкетирани мениджъри са посочили оптимизирането на процесите като един от най-важните приоритети за тяхната банка през 2018 г. Също така инвестицията в технологии за подобряване обслужването на клиенти е приоритет за 100% от банкерите. 86% считат кибер сигурността за приоритетна, а 72% от анкетираните избират капитал, ликвидност и ливъридж. Основен приоритет за 57% от банките е и репутационният риск и актуалните промени от регулаторно естество.

2018 г. носи със себе си цяла вълна от нови регулации и изисквания за банките и изцяло за финансовия сектор – изисквания за отчетност, регулации на платежните услуги и борбата с прането на пари, коментират още от EY Bulgaria.

Според доклада пазарът на банкови услуги ще бъде силно повлиян от Директива 2 за платежните услуги. 83% от банковите мениджъри очакват и увеличение на разходите за кибер сигурност в следствие влизането в сила на Новия регламент за защита на личните данни. Транспонирането на Директивата за борбата с изпирането на пари няма да има съществен ефект върху дейността на банките, категорични са банкерите.

Според доклада въвеждането на новия стандарт очаквано оказва ефект върху акумулираните обезценки за лоши кредити. 5% увеличение в натрупаните обезценки се очаква от 71% от анкетираните, а 29% от банкерите очакват 10%-15% увеличение. 43% смятат, че новият стандарт няма да се отрази съществено на капиталовата адекватност на управляваната от тях банка. Според 86% от анкетираните промените в договорните отношения на съществуващите кредитни продукти ще бъдат несъществени.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Във всички институции тече едно умишлено изкривяване, изопачаване на данни. Тези неверни данни се разгласят чрез медиите, които пък са собственост на 1 - 2 души "наши хора". Чак такава анархия и батак в държавата отдавна не е имало и това няма да доведе до нищо хубаво.
0
 
2
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Постоянно ни заливат с лъжи и фалшиви новини. Съдраха се да манипулират и мозъците на хората да промиват. Защо ли го правят?.. Ами за да се задържат още малко над водата, преди да се удавят. Когато смъртта идва, борбата е за всяка секунда живот.
1
 
7
 
1
преди 3 години
Значи ще стане точно обратното.

Още от Бюджет и финанси
БАКБ с 32% ръст на печалбата през второто тримесечие