Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджетът на ДОО за 2020 г.-последният спокоен преди новите икономически трудности

Подходът за еднакво увеличаване на всички пенсии отваря повече ножицата между приходите на пенсионерите, каза Иван Нейков

Бюджетът на ДОО за 2020 г.-последният спокоен преди новите икономически трудности

Снимка: Pixabay

Огласеният вчера проект на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година ще бъде може би последният спокоен бюджет преди задаващите се икономически трудности. Това прогнозира пред БНР директорът на Балканския институт по труд и социална политика и бивш ресорен министър Иван Нейков.

От 1 юли 2020 година пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 година, включително, се увеличават с 6,7 на сто, от същата дата минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 219, 43 лв. на 234,13 лв. (увеличение с 6,7 на сто). 

От 1 юли 2020 година социалната пенсия за старост се увеличава от 132,74 лв. на 141,63 лв. - с 6,7 на сто. Таванът на пенсиите остава 1200 лева.

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2020 година се предвижда да достигне 412, 28 лева, като номиналното нарастване е 8 на сто при очакван среден размер за 2019 година - 381, 74 лева /в Закона за бюджета на ДОО за 2019 година е заложено - 386,27 лв./ 

Още по темата

Нейков определи представения проект за бюджет като „спокоен“ за осигурителната система за следващата година.

„2020 -та година изглежда по-добре в сравнение с 2019 -та от гледна точка на финансовата стабилност на бюджета на НОИ и на НЗОК. За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 млрд. лева, от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а досега сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър индикатор за финансова стабилност“.

Иван Нейков посочи, че очакваното увеличение на парите за пенсии в бюджета с 6,7%, при условие че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия.

Експертът коментира, че в бюджета за догодина не се дава отговор на два важни въпроса – за натрупалото се напрежение по повод отварянето на ножицата между старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите.

„За хора, които имат еднакъв принос към системата, само заради това, че са се пенсионирали преди 10 години, а другите сега, има разлика в пенсиите много осезаема, говорим за разлика от над 200 лева. Този подход, който имаме - на еднакво увеличаване на всички пенсии, всъщност отваря повече ножицата… А близо 30 000 души ще си казват – защо внасяхме своите осигуровки, защо повярвахме на системата, след като сега системата не е коректна към нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван“, отбеляза Нейков.

По думите му в социалната сфера, „ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо“.

„Пропуснахме годините на стабилен ръст за преодоляване на важните проблеми“, заяви Иван Нейков.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата