IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на НЗОК беше актуализиран с 65 млн. лв.

На второ четене в зала депутатите увеличиха парите за заплати в НЗОК с 2 млн. лева

18:20 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие окончателно актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Бюджетът на здравния фонд беше актуализиран общо с 65 млн. лв. 

Изненадващо депутатите подкрепиха предложения на опозицията при второто гласуване на текстовете. В последния момент депутатите от „Възраждане“ внесоха корекции в предложението си за увеличаване на средствата за разходи на заплати на персонала. Така одобрените разходи за персонал бяха увеличени с 2 милиона лева до 62,1 милиона лева. Първоначалното предложение на "Възраждане" предвиждаше размерът за разходи за персонал да е още по-висок -  72,2 млн. лева. 

Прието беше и друго предложение на "Възраждане" - да отпаднат предвидените пари за ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица и така общата сума за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, се намалява от 120 на 106 млн. лв.

Депутатите приеха ръст на средствата за лечение на лица до 18-годишна възраст по Закона за здравето и на лица над 18-годишна възраст - от предлаганите от правителството 37 млн. лева на 51 млн. лв.

Отхвърлено беше предложението на ДПС от резерва на касата да бъдат предвидени 2 млн. лева за здравноосигурителни плащания за медицинското изделие "тотална зъбна протеза".

С тези промени актуализацията на бюджета на касата бе приет окончателно от народните представители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още