IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ вече няма да може да отпуска кредити на държавата

С промени в Закона за БНБ се прекратяват правомощия на Централната банка да купува дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините

15:54 | 08.11.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене днес промените в Закона за Българската народна банка, уреждащи ролята на ЕЦБ в националната рамка по надзор на банковите финансови институции. Следващата стъпка е промяна в Закона за кредитните институции. Измененията са част от процедурата по присъединяване на България към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз. 

Приетите днес текстове вече включват задълженията на БНБ да спазва насоките и изискванията на ЕЦБ, включително да налага по-високи капиталови буфери или по-строги мерки за отстраняване на системни рискове, ако от Франкфурт постъпи искане за това. Дават се правомощия на ЕЦБ да проведе преглед на качеството на активите на българските банки. След приключването на стрес тестовете на избрани от ЕЦБ банки (но минимум топ 3 на най-големите в България) от Франкфурт могат да решат да предпишат мерки, които трябва да бъдат изпълнени, ако резултатите не са добри.

Очаква се прегледът на качеството на активите да започне в началото на 2019 г.

Освен това със записаните на първо четене промени се въвежда изискване към БНБ, според което Централната банка вече няма да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия.

Също така БНБ няма да може да купува дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините (нито на първичен, нито на вторичен пазар).

След изричното настояване на ЕЦБ в законопроекта бяха допълнени текстовете, които да засилят автономността на БНБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
още нещо.....какво е другото име на "кредит към държавата срещу залог на дцк и други инструменти издадени от нея "??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
крас
преди 5 години
ПО ДОБРЕ СМЪРТ И КРАЙ ОТКОЛКОТО АГОНИЯ БЕЗКРАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ЧЕТЕМ ЗАКОНО ЕДНО КЪМ ЕДНО В СЕГАШНИЯ МУ ВИД:Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2005 г.) (1) Българската народна банка не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия.(2) Алинея 1 не се прилага за кредитиране на държавни и общински банки в случаите по чл. 33, ал. 2.(3) (В сила до 01.01.2007 г.) Българската народна банка може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд, предоставени от управителния съвет при следните условия:1. решението на управителния съвет да е взето не по-късно от 7 дни след датата на съответната покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд;2. срокът за ползване на заема от държавата е до 90 дни след датата на съответната покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд;3. плащанията по главницата и лихвите се извършват в срокове не по-късно от датите, на които следва да се извършват съответните плащания от Българската народна банка към Международния валутен фонд, и в необходимите за плащанията размери.(4) (В сила до 01.01.2007 г.) След изтичането на срока по ал. 3, т. 2 правото на държавата върху неизползваната част от разрешения кредит се погасява.ИЗЛИЗА, ЧЕ НА БНБ СЕ ЗАБРАНЯВА ДА ОТПУСКА ЗАЕМИ НА ДВЕ БАНКИ - ББР и Обищинска банка.ББР мина в ръцете на Министерството на ИКОНОМИКАТА управлявано от приятеля на Пеевски, а Общинска е в ръцете на ЖОРО ИНСА. НЕЩАТА ЩЕ СЕ ВМИРИШАТ КОГАТО ЗАПОЧНЕ ПРОВЕКАТА НА БАНКОВИТЕ АКТИВИ И ТЯХНАТА ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ. Въпрос на разбиране е дали от ЕЦБ ще приемат ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ с които са загробени ОБЩИНИ и ДЪРЖАВА , за актив , а не за ДЪРЖАВНА ПОМОЩ НА БАНКИТЕ , които ДАНЪКОПЛАТЕЦА ПЛАЩА без дори да осъзнава , че спасява частни банки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 15
s3
преди 5 години
Ще им се на комунистите, но странта и хазната са стабилни вече 10г. имаме стабилитет благодарение на доброто ни управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
julian12
преди 5 години
Той целия свят е във фалит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
redcretin
преди 5 години
Другата пролет и общините, и държавата ще са в технически фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
s3
преди 5 години
Браво, ето че вървим към ЕРМ2 или поне към чакалнята. Другата пролет вече ще сме с нови банкови правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още