Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ вече няма да може да отпуска кредити на държавата

С промени в Закона за БНБ се прекратяват правомощия на Централната банка да купува дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините

БНБ вече няма да може да отпуска кредити на държавата

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене днес промените в Закона за Българската народна банка, уреждащи ролята на ЕЦБ в националната рамка по надзор на банковите финансови институции. Следващата стъпка е промяна в Закона за кредитните институции. Измененията са част от процедурата по присъединяване на България към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз. 

Приетите днес текстове вече включват задълженията на БНБ да спазва насоките и изискванията на ЕЦБ, включително да налага по-високи капиталови буфери или по-строги мерки за отстраняване на системни рискове, ако от Франкфурт постъпи искане за това. Дават се правомощия на ЕЦБ да проведе преглед на качеството на активите на българските банки. След приключването на стрес тестовете на избрани от ЕЦБ банки (но минимум топ 3 на най-големите в България) от Франкфурт могат да решат да предпишат мерки, които трябва да бъдат изпълнени, ако резултатите не са добри.

Още по темата

Очаква се прегледът на качеството на активите да започне в началото на 2019 г.

Освен това със записаните на първо четене промени се въвежда изискване към БНБ, според което Централната банка вече няма да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия.

Също така БНБ няма да може да купува дългови инструменти, емитирани от държавата или от общините (нито на първичен, нито на вторичен пазар).

След изричното настояване на ЕЦБ в законопроекта бяха допълнени текстовете, които да засилят автономността на БНБ. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
8
 
7
al64ad до: крас
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
още нещо.....какво е другото име на "кредит към държавата срещу залог на дцк и други инструменти издадени от нея "??
7
 
1
 
6
крас до: redcretin
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ПО ДОБРЕ СМЪРТ И КРАЙ ОТКОЛКОТО АГОНИЯ БЕЗКРАЙ.
0
 
8
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
ЧЕТЕМ ЗАКОНО ЕДНО КЪМ ЕДНО В СЕГАШНИЯ МУ ВИД:

Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 2005 г.) (1) Българската народна банка не може да предоставя кредити и гаранции под каквато и да е форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия.
(2) Алинея 1 не се прилага за кредитиране на държавни и общински банки в случаите по чл. 33, ал. 2.
(3) (В сила до 01.01.2007 г.) Българската народна банка може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд, предоставени от управителния съвет при следните условия:
1. решението на управителния съвет да е взето не по-късно от 7 дни след датата на съответната покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд;
2. срокът за ползване на заема от държавата е до 90 дни след датата на съответната покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд;
3. плащанията по главницата и лихвите се извършват в срокове не по-късно от датите, на които следва да се извършват съответните плащания от Българската народна банка към Международния валутен фонд, и в необходимите за плащанията размери.
(4) (В сила до 01.01.2007 г.) След изтичането на срока по ал. 3, т. 2 правото на държавата върху неизползваната част от разрешения кредит се погасява.

ИЗЛИЗА, ЧЕ НА БНБ СЕ ЗАБРАНЯВА ДА ОТПУСКА ЗАЕМИ НА ДВЕ БАНКИ - ББР и Обищинска банка.

ББР мина в ръцете на Министерството на ИКОНОМИКАТА управлявано от приятеля на Пеевски, а Общинска е в ръцете на ЖОРО ИНСА.

НЕЩАТА ЩЕ СЕ ВМИРИШАТ КОГАТО ЗАПОЧНЕ ПРОВЕКАТА НА БАНКОВИТЕ АКТИВИ И ТЯХНАТА ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ.

Въпрос на разбиране е дали от ЕЦБ ще приемат ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ с които са загробени ОБЩИНИ и ДЪРЖАВА , за актив , а не за ДЪРЖАВНА ПОМОЩ НА БАНКИТЕ , които ДАНЪКОПЛАТЕЦА ПЛАЩА без дори да осъзнава , че спасява частни банки!
15
 
7
 
4
s3 до: redcretin
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ще им се на комунистите, но странта и хазната са стабилни вече 10г. имаме стабилитет благодарение на доброто ни управление.
9
 
8
 
3
julian12 до: redcretin
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Той целия свят е във фалит...

Още от Бюджет и финанси
Платежният излишък на България през януари се сви до 161,8 млн. евро