Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Борис Петров: Преди влизането в еврозоната са нужни много реформи

Следва да се работи и в посока повишаване на ефективността на институциите ни, в това число на банковия надзор, твърди финансистът

гледано: 22648   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа


Напът е да осъществим един национален приоритет, какъвто е влизането на страната ни в еврозоната, но преди това следва да се осъществят сериозни реформи. Това коментира пред Делян Петришки в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria финансистът Борис Петров.

"Политическият елит е приятно вцепенен от идеята да въведем еврото, но не си дава сметка, че трябва да се предприемат определени стъпки и реформи. В конфиденциалната дискусия с ЕЦБ са изискани стъпки, които да покажат, че властите са решени да тръгнат по този път". По думите му обаче институциите нямат смелостта да разкрият какви са те поради опасението, че общественото мнение ще се застъпи в полза тяхното осъществяване с оглед на това, че те могат да бъдат реализирани бързо и си струва да се направят поради непосредствения ефект от тях. Не точно това обаче е целта на политическия елит, заяви Петров. 

Още по темата

“За да успее в пътя си към еврозоната, страната ни трябва да премине през редица задължителни реформи. Следва да се реформира съдебната система, да се работи по разрешаването на проблема с корупцията”, посочи още той.

Според него следва да се работи в посока повишаване на ефективността на институциите ни, в това число и банковия надзор, да се предприемат, ако са нужни, оздравителни мерки по отношение на определени кредитни институции.

Гостът засегна темата и от друг ъгъл – пътя на последните присъединили се към еврото страни от ЕС – Естония, Литва и Латвия, успешно приели единната европейска валута въпреки сериозните сътресения след рецесията от 2008 г.

Всичко по темата четете тук!

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
4
 
12
преди 2 години
Няма профилна снимка
След това разбира се курса бързо се срина на 1650лв за 1$ и банките набързо се напълниха с левове !!!!!!.... но при фалита на 15 банки за 6 месеца кой ли се интересуваше от тях????....милиони кеш се обменяха на задната седалка на такси в движение...това са уроци не от харвард а от магурата...така че няма не може няма недей... всичко е възможно при определена ситуация... и 0,20лв за € са твърде много даже... и Садам печаташе своите "количествени улеснения" с по 2ва $, наричаха ги Садамки и ФЕД веднага ги извади от обръщение, за да пусне сега трилиони $ които не струват и 0,01лв ...исторически уроци за новите мушмороци и криптокомарджий...
0
 
6
 
11
преди 2 години
Няма профилна снимка
Когато 1$ беше станал 3000лв исках веднага да обменя 350 $ кеш за 1 050 000 лв и набързо да ликвидирам левов кредит, но не се намери банка която да ми извади толкова левов ресурс, защото всички се спасяваха истерично от хиперинфлация!!!!
Аз разбира се успях, но без услугите на опразнените тогава "банки. Така че е мн. лесно в такава паника да направиш чудеса...
1
 
4
 
10
deant до: Lucifer
преди 2 години
курса е 0,20стотинки за €.
хахах.
8
 
11
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
Тоя номер може да стане и в обратна посока! Представете си само: Масова психоза преди актуализиране на курса евро-лев и последващо въвеждане на €. Всички очакват курс 5лв за евро и се втурват масово да обменят и последния си лев, НО!!!!... на другия ден курса е 0,20стотинки за €????.. после с въвеждането на € се вдигат масово заплати и пенсий двойно а цените четворно за да доближим средния стандарт в ЕЗ. Резултатът е: и обменялите и необменялите губят като след хиперинфлацията която преживяхме вече 96-97г. Едно и също упражнение никога не се повтаря щото не работи, но същия резултат може да се постигне по много начини. Румънците сърбат подобна попара но не точно...важно е че ефекта е същия обирджилък на раята...
4
 
7
 
8
scott до: Dimat
преди 2 години
Няма профилна снимка
4-5?!?!?!? Щи отговорим с ена реплика на дупутат от сдс, когат долъра беше курс 3 лева за един долър. "Долара ще стане 50 лева". Думи изречени от трибуната на НС. Е стана 3000, ама карай. Та, борбата е за курс 50 лева за ено евро. 4-5 се докарват и с разграбването на КТБ.

Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база