IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите получават 550 млн. лв. директни плащания до края на седмицата

Стопаните вече получиха държавната помощ за отстъпка от акциза върху горивото, каза земеделският министър Румен Порожанов

11:39 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

По сметките на земеделските производители до края на седмицата трябва да постъпят около 550 млн. лв. директни плащания, съобщи пред БНТ министърът на земеделието Румен Порожанов.

За животновъдите през декември по осем схеми за обвързано с производство подпомагане са изплатени 105 млн. лв., като предстои допълнително изплащане на средства догодина.

Вчера стопаните са получили 73 млн. по държавната помощ за отстъпка от акциза за горивото (40 ст. за литър газьол). Останалите 11 млн. ще бъдат платени през януари и февруари 2018 г. 

В сектор земеделие  само през декември ще влязат около 700-750 млн. лв., стана ясно от думите на министъра.

По темата за двойния стандарт на храните той коментира, че дебатът е дълъг и ще продължи. Сега с финансиране от Европейската комисия се разработва единна методология за изследване в страните членки. Темата ще бъде разгледана поне на едно от заседанията на Съвета на министрите по време на българското председателство, каза агроминистърът. Според него въпросът може да бъде решен с единно европейско законодателство.

Министърът коментира и темата за фипронила в яйцата. Той припомни, че в България бяха унищожени над 1,5 млн. яйца и кокошки и гарантира, че проверките продължават.

Предстои да бъдат компенсирани производителите, които са засегнати от птичия грип.

По въпроса за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Евросъюза след 2020 година Порожанов посочи, че България ще иска сближаване в нивата на субсидиите (в различните страни членки).

Като отчете, че след Brexit приходите в бюджета на ЕС ще намалеят, той каза, че земеделският сектор трябва да даде своите аргументи за запазване на финансирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още