IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд за рисков капитал на Morningside Hill започва инвестиционна дейност в България

Фондът ще инвестира във фирми, които вече имат напълно разработен продукт, получил валидация от местни или глобални пазари

16:20 | 04.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Morningside Hill</em></p>

Снимка: Morningside Hill

Инвестиционната фирма Morningside Hill започва да предоставя рисков капитал на български компании, които имат силни екипи, ясна инвестиционна идея и адресират специфични пазарни нужди. За да отговарят на условията, поне половината от служителите или активите на компаниите трябва да бъдат в България, или да генерират половината от приходите си в страната. Фондът ще инвестира във фирми, които вече имат напълно разработен продукт, получил валидация от местни или глобални пазари. Инвестиционната стратегия на Morningside Hill не изисква компаниите да имат конкретна секторна насоченост, като екипът вече разглежда основно предложения на иновативни компании в ранен етап на развитие.

Освен с финансова подкрепа, фонд мениджърът се стреми да подпомага ускоряването на растежа на инвестициите, чрез достъп до международна партньорска мрежа, външни пазари и експертиза, както и стратегическа и управленска подкрепа. Екипът на Morningside Hill има дългогодишен опит с почти всички инструменти от палитрата на инвестициите като дялово инвестиране, публично търгувани акции, държавни и корпоративни облигации, деривативни инструменти и инвестиции в компании в затруднено финансово положение. Съдружниците във фонда Павел Велков, Делян Ганев, Екатерина Велкова и Тодор Мутафчийски са придобили експертизата си в Европа, Америка и Африка. Освен в преките инвестиции и в набирането на капитал за инвестиционни фондове, ключовите лица са участвали в кредитиране и в структуриране на множество сделки на местни и международни пазари.

Фондът на Morningside Hill се явява третият продукт за дялови инвестиции, финансиран с комбинация от публични средства от Фонда на фондовете по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“, съфинансирана със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, и капитал от частни инвеститори. Общият размер на фонда е 28,6 млн. евро, като размера на финансиране в отделни компании ще бъдат между 750 хил. евро и 3,5 млн. евро. Фонд мениджърът се очаква да осъществи между 15 и 20 проекта до края на програмния период, който приключва през декември 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още