Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Хърсев: С влизането в еврозоната ще се освободят 18 млрд. евро ликвидни резерви

Основната цел на ERM II e безсмислена за България заради валутния борд, посочи финансистът

Хърсев: С влизането в еврозоната ще се освободят 18 млрд. евро ликвидни резерви

Снимка: Ройтерс

Присъствието на България в ERM II ни дава сигурност, че имаме одобрението за по-нататъшна крачка и нищо друго. Идеята на този механизъм е страни, които имат плаващ валутен курс и сериозни колебания на курса на националната валута към еврото, постепенно да намалят колебанията, докато накрая курсът се фискира на едно ниво и националната валута се замени с евро. Тъй като при нас това фиксиране е станало преди 20 години, то основната цел на валутния механизъм е безсмислена. Това е мнението на финансиста Емил Хърсев, изказано в предаването "Светът е бизнес"  на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите му влизането на България в ERM II е предвидено като етап от присъединяването към еврозоната и не може да бъде избегнато.

Финансистът уточни, че все пак това е общото правило за всички страни.

"Това е основната идея, но не е единствената. През този период се очаква да се изградят и инфраструктурата на пазара, и капацитета на БНБ да работи с европейската система на централните банки", коментира Хърсев.

Той е категоричен, че няма да се стигне до никаква промяна на курса на лева и допълни, че паниката и масовото купуване на евро е възползване от страховете на хората.

"Този текст, който сега се прие, значи, че курсът на лева към еврото може да бъде променян само по договореност в рамките на еврогрупата, не може да бъде променян едностранно от България", посочи Емил Хърсев.

Той е убеден, че много неща ще се променят, когато България стане част от еврозоната, и то все за добро.

"Най-важното предимство е ликвидирането на един дълбок порок на валутния борд - това е една система, в която няма кредитор от последна инстанция – на централната банка е забранено да рефинансира банките. Банките у нас държат три пъти по-големи ликвидни резерви, обясни Хърсев. – Като влезем в еврозоната, ще отпадне необходимостта от обезпечаване на лева - така 18 млрд. евро ще могат да бъдат използвани, но не за текущи разходи.”

Финансистът смята, че с тези пари България може да си купи външния дълг.

За Зелената сделка той посочи, че България може да се възползва от нея, когато стане част от еврозоната.

"Тогава ще имаме достъп и до рефинансиране от Европейската централна банка, включително и книжа на българското правителство ще бъдат включени в тези, които ЕЦБ рефинансира", обясни специалистът.

Според него не може да се очаква да се развалят сделки, да се отнеме имущества и да се съберат суми след възложената ревизия на приватизацията от главния прокурор.

"Тогава държавата беше в състояние на фалит и не можеше да се вземе истинската цена. Има смисъл от цялата тази ревизия на периода, но това е нова екранизация. Пиесата е поставена. Знаете "Хамлет" – колко постановки има, всеки режисьор има своя прочит. Сега има шанс да видим новата екранизация, дано тя да даде един задоволителен за обществото отговор", надява се Хърсев. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
7
 
17
 
15
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Хърсев е слънчасал...да сме си били купили външния дълг обратно... сички печатат доларе и евро , ние хем ше одиме у еврозона - хем след това ше правиме обратното = ше затегаме колана (ние, с най ниския дълг в ЕС), докато човешкия ни капитал бега у тия страни дето харчат

И после кво става - историята го е показал - който ял, ял....спестителите го дуват..
13
 
29
 
14
Dr. Vatnikov до: Frosty
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Това, че всички стоки щели да поскъпнат, а народа да обеднее, защото във всички страни станало така, е една ОГРОМНА ЛЪЖА.

Литва, Латвия, Естония, Словакия, последно пеисъединили се и нямаха никакво увеличение на цените, нито народите им обедняха.

Всъщност коло са "бедни" веднага може да се провети, слабоумен трoл!
4
 
26
 
13
преди 7 месеца
И в уж демократична и свободна медия избрахте да цитирате точно човек известен в България с прозвището - Банкерът на мафията!?
13
 
3
 
12
ing5rov до: Sandy
преди 7 месеца
34
 
25
 
11
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
С тая политическа мафия, която управлява държавата няма как да бъдем допуснати в чакалнята. Забравете за Шенген и евро, това никога няма да се случи! До 5 години ЕС няма да съществува, ще бъде разпуснат поради необходимост и всички страни ще върнат собствените си валути.

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си