IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И доходите от интернет търговия влизат в попълнената от НАП данъчна декларация

В предварително попълнените данни в декларацията ще попадат и сделки с автомобили

13:36 | 25.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Доходите от продажби в интернет влизат в автоматично попълнените от Националната агенция за приходите (НАП) данъчни декларации. Това стана ясно по време на брифинг на приходната администрация. Декларациите ще бъдат налични от 8 март. Тази година заради Великденските празници подаването на данъчните декларации ще приключи не на 30 април, а на 5 май. Както и преди, отстъпката от 5% се ползва за подадени по интернет данъчни декларации до 31 март, заедно с платен данък и липса на други данъчни задължения.

От разясненията на говорителя на НАП Росен Бъчваров стана ясно, че ако сме продавали лични вещи, като продажбата не е свързана с търговска дейност, данните трябва да бъдат изтрити от декларацията, тъй като не подлежат на облагане. Ако става дума за електронни търговци обаче, то доходите от тези продажби ще бъдат обложени с 15% налог. 

На въпрос как точно данъчните събират информация за продажбите в интернет, Бъчваров обясни, че има различни източници, като основно се следят наложените платежи. „Целта ни е да подтикнем хората, които извършват електронна търговия, да се регистрират като еднолични търговци или търговско дружество, защото данъчният режим като физически лица не е най-подходящият“, каза говорителят на НАП. Той обясни още, че като фирма търговците имат възможност да си намалят данъчната основа с редица разходи, което води и до понижение на дължимия данък.

Друга новост е облекчението за физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища. Тези лица могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията. За да ползват данъчното облекчение, физическите лица ще трябва да предоставят документ, чрез който да обявят кои са лицата, извършили ремонта и платените им суми за труд. Росен Бъчваров подчерта, че не е задължително този документ да бъде издаден от фирма (фактура) и физически лица също могат да предоставят платежни. Сумата, която може да бъде приспадната, е до 2000 лв., реално облекчението е до 200 лева.

Друга новост за тази година е, че в предварително попълнените данни в декларацията ще попадат и сделки с автомобили, както и от покупка на трудов стаж. Продажбата на автомобил, след като е бил притежаван по-малко от 12 месеца, подлежи на облагане с данък. Налогът е в размер на 10% и се дължи върху разликата между продажната  цена и цената на придобиване, т.е. печалбата, която сте реализирали. Продажната цена включва всичко, придобито във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари. Облагането на този тип доход не е ново, но от 2021 г. данните ще се попълват служебно от НАП. 

Данните за отдаване на имоти под наем на физически лица обаче няма да се попълват предварително от данъчните служители. Ангажимент на наемодателите е да декларират този доход.

От НАП подчертаха, че въпреки улеснението с предварително попълнените данни, това не освобождава от отговорност деклариращия доходите, който трябва да провери дали вече попълненото е вярно и ако не е, да го коригира.

Над 1 млн. граждани вече имат ПИК, като чрез него миналата година са подадени над 90% от декларациите за доходите с предварително попълване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още