Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Януарската инфлация в България - най-висока от 2013 г.

За година животът в страната е поскъпнал с 4,2%, показват данни на НСИ

Януарската инфлация в България - най-висока от 2013 г.

Снимка: Pixabay

През януари стоките и услугите са поскъпнали с 4,2% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. От статистиката става ясно, че няма група стоки, която да не е поскъпнала през месеца, освен тази на дрехите и обувките. Те поевтиняват с 4,4% заради традиционните намаления по магазините през януари.

Оскъпяването на стоките и услугите през първия месец на тази година продължи тренда на увеличение на стойността на индекса, който достига седемгодишен връх, след като започна промяна от август 2013 г.. Само през октомври 2018 г. инфлацията на годишна база се приближи до границата от 4%, но не я подмина и се закова на 3,7%, припомня Investor.bg. 

Още по темата

Средногодишната инфлация за периода февруари 2019 - януари 2020 г. на годишна база е 3,2%, отчита статистиката.

Индекс на потребителските цени (ИПЦ)

По предварителни данни на НСИ индексът на потребителските цени за януари 2020 г. спрямо декември 2019 г. е 100.9%, т.е. месечната инфлация е 0.9%.

                                   Инфлация, измерена чрез ИПЦ, по месеци

През януари 2020 г. най-голямо увеличение – с 2,6% има при хранителните продукти и безалкохолните напитки. Алкохолните напитки и тютюневите изделия са поскъпнали с 0,2%. При жилища, вода, електроенергия, газ и други горива увеличението е с 0,6%, при жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - с 0,2%. Цените в здравеопазването през миналия месец са по-високи с 0,4%, на транспорта - с 0,2%, при съобщенията  - с 0,4%. По-скъпи са развлеченията и културата през януари, като увеличението е с 0,9%, за ресторанти и хотели - с 0,5%, а цените за образование са се увеличили с 0,1%. 

Намаление има при облекло и обувки с 4,4%.

При  хранителните продукти продукти с най-голям ръст в цените през януари  НСИ посочва оранжерийните зеленчуци – краставиците поскъпват с 28,8%, доматите с 22,2%, пиперът - с 20, 6%, а листните зеленчуци - с 13,9%.

През миналия месец с по-високи цени са ориз - с 2,1%, брашно - с 0,7%, месо от едър рогат добитък - с 2%, свинско месо - с 1,7%, месо от домашни птици - с 1,3%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 1,5 и 3,6%, мляно месо (кайма) - с 3,6%, риба - с 1,3%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - съответно с 0,2 и 1%, кисели млека - с 1,7%, сирене - с 0,9%, кашкавал - с 0,8%, млечни масла - с 1,4%, олио - с 2,1%, ябълки - с 5,9%,   зеле - с 6,7%, зрял лук - с 1,8%,  зрял боб - с 0,1%, леща - с 0,5%, картофи - с 5,4%, захар - с 0,8%, оцет - с 0,9%, кафе - с 2,3%, минерална вода - с 1,7%, газирани напитки - с 1,8%, вина - с 0,9%, бира - с 0,7%, и други.

През януари с по-ниски цени са: бял хляб - с 1%, хляб „Добруджа“ - с 0,3%, типов и ръжен хляб - с 0,3%, сухи сладкарски изделия - с 1,1%, извара - с 0,8%, яйца - с 2,9%, маргарин - с 0,5%, зрял чесън - с 0,7%, сладка, мармалади и мед - с 1,3%, захарни изделия (нешоколадови) - с 1,1%, сол - с 1,3%, чай - с 0,5%, и други.

В групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при събиране, отвеждане и третиране на отпадъчни води - с 5,8% и водоснабдяване - с 2,8%, на газ пропан-бутан за ЛТС - с 3,2%, на пакетни услуги за почивка и туристически пътувания в страната - с 2,3%. Билетите за кина и театри са поскъпнали с 1,5%, праховете за пране - с 1,9%, продуктите за лична хигиена и козметични продукти - с 2%, а газообразните горива за битови нужди - с 1,2%.

През миналия месец най-голямо намаление статистиката отчита при цените за пътнически въздушен транспорт - със 7,2%, следвано от това при облекло - с 4,6% и обувки - с 4,2%. Почистващите машини са по-евтини с 2.3%, а пералните и съдомиялните машини - с 1,4%, изчисляват в НСИ.

През януари цените на стоматологичните и лекарските услуги са се увеличили съответно с 4,2% и 0,5%, а на лекарствените продукти -  с 0,1%.

Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ)

По предварителни данни на НСИ хармонизираният индекс на потребителските цени за януари 2020 г. спрямо декември 2019 г. е 100,5%, т.е. месечната инфлация е 0,5%. Годишната инфлация за януари 2020 г. спрямо януари 2019 г. е 3,4%.

НСИ посочва, че средногодишната инфлация за периода февруари 2019 - януари 2020 г. спрямо периода февруари 2018 - януари 2019 г. е 2,5%.

Според ХИПЦ през миналия месец спрямо декември цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, като най-голямо увеличение има при хранителните продукти и безалкохолните напитки - с 2,4%, следвано от това при разнообразни стоки и услуги - с 0,7%, жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, както и при ресторанти и хотели - с 0,5%.

При здравеопазването през януари цените са по-високи с 0,3%, при алкохолни напитки и тютюневи изделия - с 0,2%, с толкова са поскъпнали и съобщенията. Увеличението при услугите за развлечения и култура има повишение с 0,1%, колкото и за образование.

При облекло и обувки намалението е с 4,1%, при транспорта – с 0,4%, а за жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома спада при цените е 0,1%.

Индекс на цените за малката кошница (ИЦМК)

По предварителни данни на НСИ индексът на цените за малката кошница за януари 2020 г. спрямо декември 2019 г. е 101,5%.

През миналия месец, спрямо декември 2019, при цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата увеличение с 2,8% има при хранителните продукти, при услугите -  с 0,7%, а цените при нехранителните стоки остават на същото равнище.

Прогнози

Българската народна банка очаква темпът на инфлацията да се забави леко през първото тримесечие на 2020 г., стана ясно от последния икономически бюлетин на централната банка. Анализаторите аргументират прогнозата си с очакванията за по-ниски цени на петрола на международните пазари през следващите месеци.

"В условията на понижаващи се цени на петрола енергийните продукти се очаква да имат отрицателен принос за общата инфлация", се посочва в бюлетина. От друга страна, храните ще останат с относително висок принос за общата годишна инфлация до голяма степен заради месните продукти. Според банката през тази година има 20% вероятност инфлацията, измерена през ИПЦ, да попадне в границите между 2 и 3%.

От Уникредит Булбанк прогнозират инфлацията на потребителските цени да се забави до 2,7% средно за цялата година, преди леко да се повиши до 2,8% през 2021 г. Забавянето през тази година почти изцяло ще се дължи на прогнозираното успокояване на цените на енергийните ресурси. Това отразява по-ниските цени на суровия петрол, предвидени в глобалния ни сценарий, както и постигнатата договореност между Европейската комисия и "Газпром", за намаляване на цените на природния газ за пет страни от Централна и Източна Европа, включително България, в замяна на което руския монополист ще избегне санкции за злоупотреба с господстващо положение в пазарите на газ в тези страни.

Според други прогнози цените на храните леко ще се повишат през тази година, тъй като засушаването през изминалата есен вероятно ще засегне добивите на някои култури. Базисната инфлация ще продължи да се расте, тъй като икономиката бавно наближава към крайната фаза на настоящия цикъл на експанзия, когато увеличението на разходите за труд трябва да започне да се пренася във нарастваща степен върху така наречените базисни цени. 

Заради постепенното отслабване на временните фактори при ценообразуването и продължаващата тенденция за поевтиняване на петрола инфлацията се очаква да се забави до 1,6% през 2020 г. и да се засили отново до 2,1% през 2021 г., се казва в новата икономическа прогноза на ЕК за България. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

7
 
8
 
4
преди 5 месеца
Аха... и това само от един месец усилено приказване за ЕЗ и един-два нови параграфа в закона за Валутния борд.... А ако наистина земат да ни дадат дата за приемане - глей кво става.... :lol:
Я да споделим малко опит с другарите от Съюза, че те па се счупиха да се борят “за” инфлация и все не успяват - вече 7-8 години... :lol:
10
 
13
 
3
studioaa до: mrynmryn
преди 5 месеца
Здравословната инфлация - няма такова нещо на този свят. Инфлацията трябва да бъде нулева или отрицателна...
2
 
11
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
БВП-3.5,инфлация-4.2
2
 
18
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Отиде в канала "здравословната" инфлация...

Още от Бюджет и финанси
За 2 месеца на Дунав мост са събрани над 1,5 млн. лв. от фишове и глоби