IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисиите в НС одобриха бюджетите на НЗОК и ДОО на първо четене

Близо 10 млрд. за пенсии ще бъдат похарчени през 2019 г., а разходите за здравеопазване надвишават 5 млрд. лв.

17:39 | 01.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Три парламентарни комисии - Комисията по труда, социалната и демографската политика, Комисията по здравеопазването и Комисия по бюджет и финанси, приеха на първо четене проектобюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2019 г.

За първи път през следващата година бюджетът за здравеопазване ще надхвърли 5 млрд. лева.

Проектът предвижда разходите да бъдат увеличени с 490 млн. лв. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4,2 млн. лв., от които 2,8 млн. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и близо 1,4 млн. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Трансферите за здравно осигуряване за 2019 г. са разчетени с ръст от 132,4 млн. лв. спрямо 2018 г., което се дължи на промяна в размера на пенсиите, информация от НОИ за пенсионерите, от увеличение на минималната работна заплата и ръста от 5 на сто от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за безработните, децата, социално слабите.

За неданъчни приходи са предвидени 19,7 млн. лв., което е с 2 259,8 хил. лв. повече спрямо заложените през 2018 г.
Запазва се размерът на здравноосигурителната вноска в размер на 8%. 

2,5 млрд. лева ще отпусне държавата за медицински дейности (за първична извънболнична медицинска помощ - 225 млн. лева; за специализирана извънболнична медицинска помощ - 250 млн. лева; за медикодиагностична дейност - 90 млн. лева; за болнична медицинска помощ - 2 млрд. лева). Близо 167 млн. лева са предвидени за дентални дейности, а 1,2 млрд. лева за лекарства и медицински изделия.

Ако законопроектът бъде приет и на второ четене, всеки месец Министерството на здравеопазването ще отпуска на НЗОК 43 млн. лева за разходи.

Очакваните резултати през 2019 г. са ефективното функциониране на системата на задължително здравно осигуряване във всички направления, както и осигуряване на достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на съвместното заседание. „Правим промени, за да създадем възможности от 1 януари 2020 г. да постигнем съгласие и да влезе в сила новият здравноосигурителен модел“, посочи той и изрази готовност за дебати.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) одобриха разчетите, като обявиха, че виждат в тях воля за реформи, увеличаване на контрола и подобряване на качеството на здравеопазването. Представители на Български лекарски съюз посочиха пък, че трябват повече усилия в планирането. От организацията настояват да се елиминира възможността средствата по отделни пера да се прехвърлят към други с решение на Надзорния съвет, защото това „изкривява“ баланса в бюджета.

Фармацевтите също подкрепиха план-сметката на Касата за догодина.

Очаквано, пациентските организации се обявиха „против“. Според тях се правят промени в множество закони, без необходимото обществено обсъждане, в последния момент, а заинтересованите страни не знаят достатъчно“.

Депутатите от трите комисии приеха на първо четене и разчетите по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Според внесения от МС законопроект от 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5,7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лв., като това ще се прилага за всички пенсии, без значение в кой момент са отпуснати.

Почти 10 млрд. лв. ще бъдат похарчени за пенсии през 2019 г. Това е с 553 млн. лв. повече отколкото за 2018 г. 1,2% става процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула. В момента е 1,169%.

Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 лв., колкото е сега, на 3000 лв.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица скача от 510 на 560 лв., като най-драстично е повишението за земеделските стопани и тютюнопроизводители - от 350 на 560 лв.

Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ се запазва, като при изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният доход за времето от 2000 година.

От АИКБ се обявиха против предложените разчети. Според бизнеса в бюджета на ДОО са заложени грешни политики, които насърчават „това да се чака от държавата наготово“.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов също се обяви против. „Похвално е това, което се прилага по отношение на приходите в проектобюджета за 2019 г., но търсенето на справедливост в проектобюджета минава през грубо нарушаване на споразумения. Ще предложим максималният размер на пенсията да се определя като минималния размер за стаж и възраст. Всяка година с бюджета на ДОО“, обяви още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още