Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Мая Манолова: Енергийният регулатор пренебрегва интересите на гражданите

Омбудсманът подготвя и законодателство за личния фалит

Мая Манолова: Енергийният регулатор пренебрегва интересите на гражданите

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) константно пренебрегва интересите на гражданите при определянето на цените на монополистите, твърди омбудсманът на Републиката Мая Манолова пред "Нова Телевизия". Тя направи този коментар във връзка с искането за промяна в Закона за енергетиката, което изпрати по-рано през тази седмица до Народното събрание.

Омбудсманът отправи и искане до Конституционния съд да обяви за противоречащи на конституцията текстове от енергийния закон.

В чл. 36 от Закона за енергетиката е записано, че решенията на енергийния регулатор за цените на електроенергията, газа и водата са индивидуални административни актове и не могат да бъдат обжалвани от гражданите, а само от фирмите лицензианти, за които тези решения се отнасят.

Още по темата

Според Манолова обаче тези решения реално засягат потребителите, които плащат сметките. Тя смята, че по тази причина решенията на КЕВР са общи, а не индивидуални, и следователно могат да бъдат обжалвани и от гражданите.

Манолова обясни, че възможността да се обжалва решение на КЕВР няма да блокира работата на съдилищата, защото подадените жалби срещу едно и също решение на регулатора ще се групират. Тя поясни, че не може да определи дали цените трябва да бъдат по-ниски или по-високи, а че съдът трябва да има възможност да провери как се изчислява тази цена.

Пред "Нова Телевизия" омбудсманът обяви и още една своя инициатива - законодателство за личния фалит. Това е състояние на свръхзадлъжнялост, при което хората трайно не могат да се справят със своите задължения. Манолова цитира проучване на неправителствена организация, според което 1 млн. българи имат проблем със сметките, но уточни, че не е сигурно дали става въпрос за свръхзадлъжнялост при всеки един от тези случаи.

Със специално законодателство ще бъде определено кой и как ще може да влиза в процедура за личен фалит, която реално напомня защитата от кредитори в корпоративните отношения.

При положение, че задлъжнелите имат имущество, след бърза съдебна процедура ще се изработва погасителен план за определен срок, а част от задълженията могат да бъдат опростени от кредиторите, обясни още Мая Манолова. Най-тежкият вариант е при липса на доходи и имущество - тогава задлъжнелите лица ще погасяват задължения, когато започнат работа или придобият имущество.

Омбудсманът посочи още, че подобни текстове трябва да бъдат прецизирани, за да няма злоупотреби и хора със задължения да прехвърля свое имущество. За това например ще се проверява за подобни сделки в миналото.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Боже, меко е да се каже :)

Още от Бюджет и финанси
Паричното предлагане в България нараства с 9,1% през август