Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Намалява броя на изпълнителните дела в България през 2018 г.

Според статистиката през 2018 г. са били възстановени рекордните 200 млн. лева на български граждани, посочват от Камарата на частните съдебни изпълнители

Намалява броя на изпълнителните дела в България през 2018 г.

Снимка: Ройтерс

Намаляване на броя на изпълнителни дела през 2018 година отчетоха от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Масовите вземания са спаднали от хиляди на сметки от няколкостотин лева, каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнителни Георги Дичев, цитиран от БНР. 

Още по темата

От Камарата призовават гражданите и бизнеса да внимават какво подписват, защото при алтернативните методи, каквито са колекторските фирми, техните права не са защитени.

Според неофициална статистика едва 10% от задълженията в страната между граждани и бизнес и бизнес и бизнес са събирани от частните съдебни изпълнители. Това става по строго описани процедури, които след последните промени в Гражданския процесуален кодекс дават изключителна защита на правата на длъжниците.

Няма такива правила обаче при колекторските фирми, това напомни Георги Дичев.

От камарата предупреждават да не се бърка тяхната работа и тази с колекторските фирми, защото те събират взимания въз основа на съдебни решения и призовават политици и държавни структури да не чернят професията им.

Според статистиката през 2018 г. са възстановили рекордните 200 млн. лева на български граждани,  както и два пъти повече на държава, общини и бизнес.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Застрахователният пазар затвърди тенденцията към възстановяване през август