IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП ще предложи нов модел на фискална отчетност за онлайн бизнеса

Ако режимът се окаже успешен, ще бъде приложен и в други браншове

14:36 | 22.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изцяло нов модел на фискална отчетност в електронната търговия ще бъде предложен до края на януари 2021, стана ясно на кръгла маса, организирана от Националната агенция за приходите (НАП), съобщават от пресслужбата на агенцията.

Работна група с участието на бизнеса и данъчни експерти ще предложи форма на т.нар. софтуерната фискализация  за  електронната търговия, посочват от приходната администрация.

Ако либерализираният режим доведе до по-добро спазване на данъчно-осигурителните  изисквания и намаляване на щетите за бюджета, прилагането му може да се разшири и в други браншове, коментира изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

По данни на агенцията 25 млн. лв. доходи от онлайн бизнес главно на физически лица са декларирани в последните няколко месеца след кампанията за наблюдение на наложените платежи чрез куриерските компании. Според експертите на НАП подходът на насърчаване и информиране работи не по-малко успешно от контролно-санкционните механизми, като кампанията за уведомяване по телефона на физически лица, получатели на суми от наложен платеж, е била много успешна.

Бизнесът и приходната агенция ще проведат информационна кампания относно данъчните изисквания при търгуване в интернет в началото на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още