IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко причини България да не приема еврото

Страната не трябва да се отказва от работещия валутен борд в замяна на несигурността на валутния съюз, смята икономистът Стив Ханке

12:34 | 31.01.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стив Ханке. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Стив Ханке. Снимка: Архив Ройтерс

Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes "бащата на валутния борд" у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов  "неформален член".

Припомняме, че именно това е един от аргументите "за" на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II - неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите.

Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година.

Според икономиста валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке.

"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото. "Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът. 

Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите

Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке. "България никога не е имала тази опция", допълва той.

"България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната - тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се обществото и се управляват от българи", пише Ханке, но без да посочва конкретно кои са те. Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите", пише в заключение преподавателят в университета "Джон Хопкинс".

Още коментари трябва ли България да се присъедини към еврозоната можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 4
Иван Митев
преди 6 години
Господин проф. Стив Ханке реално вярва на свои учители и колеги (в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, пол Робин Кругман, проф. Нуриел Рубини, проф. Стиглиц, експерти и ръководители на МВФ, СБ, ЕЦБ и други) без да зачита тяхната слабост да не зачитат вредното влияние от парите.При наличното поведение господин проф. Стив Ханке няма база за вярна препоръка за устойчиво държавно развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 7
kalendar
преди 6 години
Бе хем си прав, хем не си толко прав. Има процедура по която безгръбначният от Банкя може да ги натисне да ни приемат. Описана е в предприсъединителните. Че задължително ще приемем еврото. НО! Аз не виждам как плужекът ще престане да ближе *** на чичкото от Германия - Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 15
mpy_yordanov
преди 6 години
Стив Ханке е американец, всички американци мразят ЕС и Еврото, защото те са техен партньор, но и конкурент.... Ако може ще удавят еврозоната в две капки вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 25 rate down comment 4
Mr.Profit
преди 6 години
Интересен въпрос и си мисля, че отговорът не е по силите на обикновения човек. В същността си разликата между борд и евро е, че ако приемем еврото можем да разчитаме на помощ от ЕЦБ при банкова криза, падането на основния лихвен процент и от там и на всички лихвени проценти, отпадане на нуждата от превалутиране. Поне тези се сещам на първо четене, които въобще не са маловажни.За минус бих приел евентуално поведение наподобяващо това на Гърция, която приемайки еврото реши, че трябва бързо да настигне Европа по доходи и правиха страшни харчове, което знаем до какво доведе. Това все пак е евентуално и ако можем да разчитаме на силна власт и банки, които могат да следват начертани политики и се придържаме към финансова дисциплина, то за мен приемането на еврото носи повече плюсове, отколкото минуси и приемането му би допринесло за по-бързо развитие на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 39 rate down comment 5
data
преди 6 години
Работещи институции ? Тоя дедо да няма в предвид БНБ ? Толкова добре работи , че 4-тата банка се оказа пирамида , а шефа и пее с крадеца заедно "Назад Назад Моме Калино"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 16
Спящият бик
преди 6 години
Бащата на валутния борд все повече започва да дудне като дядо, в чиято глава носталгия и реализъм са се объркали в деменциален коктейл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 8
coder
преди 6 години
Имах предвид, че в момента се обсъждат такива критерии за след 2020, когато спира сегашния модел на еврофондовете.Иначе какво като там е същото? В тях е ножа, в тях е хляба - като кажат, че не ставаме, аргумента "ама вие сте същите!" не върви. Кофти, но "такива са политическите реалности". В следствие на ред събития в последните 110 години не успяваме да се реализираме като една от водещите европейски страни, затова сега сме в позиция да се съобразяваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 7
kalendar
преди 6 години
Извинявай...но няма такива критерии.Ефективна прокуратура? Ефективен съд? Колко френски министри са в затвора? Без да браня Баце - банкянската мутра, но западняците не са по-цвете. Или ти не си чувал, че в Сицилия има мафия? Или в Неапол? Или в Барселона и на Ибица не друсат? Или те сами си произвеждат наркотиците?Ние не сме по-различни от запада в тоя смисъл. И те са шкорда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 6 години
аа да, тях ги бях забравил... значи И тях, освен другите ! ...оххх, котьо усещаш ли как еврото иде с пълна газ :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 4
kalendar
преди 6 години
"По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке."Даже мисля, че сме най-добре. И веднага след това - мисля, че сме най-зле от към доходи. И това е огромен проблем за демографията. Ханке не обяснява как да решим тоя проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още