IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова, по-защитена петдесетолевка влиза в обращение

Холограмната лента на банкнотата е с редица оптични ефекти – редуват изображения на птица и Икар, портрет на Пенчо Славейков, книга, има динамичен ефект „пламък“ на числото 50

19:13 | 18.10.19 г. 7
<p>
	<em>Илюстрация: БНБ</em></p>

Илюстрация: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение втората банкнота от новата серия книжни пари, която е с номинална стойност 50 лева и емисия 2019 г. Тя ще бъде в обращение от 1 ноември 2019 г. като законно платежно средство, съобщи пресцентърът на централната банка.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите, които са в обращение. Промените са свързани с въвеждането на нови защитни елементи в банкнотата с номинална стойност 50 лева, емисия 2019 г.

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от четири дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на птица и Икар; цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков; книга, променяща цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение; динамичен ефект „пламък“ с промяна на цвета от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно триизмерно изображение на числото 50.

Мастило с оптичен ефект – числото 50 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен ефект „пламък“, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от златисто към зелено.

Осигурителна нишка – вградена в хартията и частично излизаща от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 50“ и с динамичен ефект „пламък“, променяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 50“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Пенчо Славейков. Изображенията се наблюдават и от обратната страна на банкнотата.

От БНБ посочват, че на лицевата страна са изобразени портрет на писателя Пенчо Славейков, фрагменти от сградите на Народен театър „Иван Вазов“ и Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Във вертикалните текстове се чете „Пенчо Славейков“ и „1866–1912“, както и номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

На обратната страна са изобразени текстове от творби на Пенчо Славейков, илюстрация на птица от негова стихосбирка, фигура на поетесата Мара Белчева, както и номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи.

Банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 1999 г. и емисия 2006 г., продължават да бъдат в обращение заедно с банкнотите с номинална стойност 50 лева, емисия 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
Най-големият срама и гавра с паметта на Левски беше че с банкнотата с неговият лик можеше да се купи само кутия цигари,от евтините!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
d333
преди 4 години
Щото Импе, по времето на инфлациите "превъртяхме" останалите ни национални герои по старите банкноти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Ivel
преди 4 години
Ако аз бях дизайнера на новата пара щях да сложа Цар Симеон, какви са тия Пенчовци и Генчовци. Имали сме прекрасни царе с високи достойнства за развитието на България. А те некви си там литератори слагат, не го разбирам това. На една пара трябва да има един яко див мъж рошав, задължително с мустаци и да гледа лошо най-вече. Такив са парите на страните които ни заобикалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
bgMan
преди 4 години
Трябваше да нарисуват на нея Слави Трифонов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 4 години
за новите не знам, но старите са доста износени, а не са уж от най-често ползваните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Ти кой искаше да сложат? Генерал Чеснов ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Бе що не нарисувахте някой друг - ми пак тоя сулю: пенчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още