IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От януари 2021 г. банките ще прилагат нов европейски стандарт за кредитиране

БНБ одобри насоки, зададени от Европейския банков орган, за управление на риска и оценка на експозициите

13:03 | 23.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 1 януари 2021 г. банките в България трябва да прилагат насоки за оценка на риска при одобряване на кредити, както и да следят стриктно за тяхното издължаване.

Управителният съвет на Българската народна банка публикува „Насоки относно оценката на параметрите PD и LGD и третирането на експозиции в неизпълнение“, издадени от Европейския банков орган и публикувани на официалната му страница, съобщи пресцентърът на централната банка.

Новите стандарти

В насоките се посочват изискванията за оценка на вероятността от неизпълнение (PD) и на загубата при неизпълнение (LGD), включително LGD за експозиции в неизпълнение (LGD в неизпълнение) и най-добра приблизителна оценка на очакваната загуба (ELBE), които са включени в окончателния проект на регулаторните технически стандарти на Европейския банков орган.

Насоките трябва да се прилагат, когато банките решат да използват вътрешнорейтингов подход и собствени оценки на PD и LGD. Но когато това се отнася за експозиции, различни от експозиции на дребно и кредитната институцията няма за това разрешение, тя е длъжна да се съобразява изцяло с тях.

В документа на европейския регулатор се уточнява, че насоките не се прилагат за изчисляването на изискванията за собствен капитал за риск от разсейване.

Рискови параметри

Трябва да се има предвид, че от оценката на рисковите параметри на модела се определя и качеството на експозициите в банковия портфейл. Чрез PD модела може да се установяват съответните източници на риск и да се изградят статистически или автоматизирани методи  за разпределяне на експозиции към категории или групи от длъжници.

В препоръките на насоките на Европейския банков орган се посочва, че кредитните институции трябва да използват едни и същи стандарти и методи за оценка на данните, които произтичат от различни източници –– вътрешни, външни и групирани данни или комбинация от тях. Те следва да анализират рисковите  фактори не само в момента на неизпълнение, но минимум една година преди неизпълнението.

Европейският банков орган препоръчва на банките да анализират представителността на данните по отношение на структурата на портфейла чрез подходящи рискови характеристики, които се основават на статистическите тестове, указани в техните политики. Те трябва да имат предвид чувствителността на рисковите характеристики към икономическите условия и да предприемат мерки в случай на значителни разминавания.

Рейтингова скала за длъжници

Експозициите в обхвата на една и съща рейтингова система трябва да бъдат третирани по сходен начин от институцията по отношение управлението на риска, вземането на решения и процеса по одобряване на кредити, като следва да се прилага обща рейтингова скала за длъжници, препоръчана от европейския регламент.

Насоките на Европейския банков орган ще се прилагат от 1 януари 2021 г., като до тази дата кредитните институции трябва да включат изискванията в своите рейтингови системи. Но компетентните органи могат по своя преценка да съкратят срока на този преходен преход, пише в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още