Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Петър Андронов: Растежът се усеща по повишеното теглене на фирмени заеми

Голяма спирачка пред бизнеса е недостигът на работна ръка, посочи банкерът

Петър Андронов: Растежът се усеща по повишеното теглене на фирмени заеми

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ниските лихви за продължително време и спокойната икономическа среда, увеличената заетост и увеличените доходи провокират нарастване на инвестициите. Икономическият растеж се усеща и по повишеното теглене на фирмени заеми, като средствата все повече се инвестират в модернизация на базата.

Още по темата

Това коментира пред БНТ председателят на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

„Общо към 72-73 милиарда лева имат гражданите и фирмите в банките. Ръстът на спестяванията е обичайният за последните години - около 6-7 процента годишно", посочи банкерът.

"Тези депозити и спестявания на гражданите се трансформират в кредити. С тези пари се финансира кредитната активност на хората“, обясни той.

По думите му цените на недвижимите имоти, особено в няколко големи града, растат повече от предишните години.

Според председателя на Асоциацията на търговските банки голяма спирачка пред бизнеса е пазарът на труда, защото всички сектори на икономиката изпитват един и същи недостиг на работна ръка.

„Влизането на България в чакалнята на еврозоната ще даде сигурен знак, че страната ни ще е част от развитите страни, което е положителен сигнал за инвеститорите“, коментира Андронов и успокои, че еврото няма да навреди нито на спестяванията, нито на доходите ни.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 година
...а аз мислвх, че растежът си личи по намаляването на кредитната зависимост на бизнеса. Работата е там че, според мовто извратено съзнание, силният жизнес няма НЯМА дългове.
0
 
10
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Голямата спирачка е опитите на олигархичната клика да постави на колене и малката независима част от съдебната система. Без справедливост няма конкурентна икономика.
2
 
10
 
1
преди 1 година
Здрасти, до 2030-та един град смехономика. До 2025-та по-голямата част от малкия и средния частен бизнес, особено в ромската провинция, ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както и все по-увеличаващите се разходи, които бизнеса трябва да плаща към нея заради това с цел да се запълнят дупките след злоупотребите, около 2025-та спасителните пакети за България ще са в евро. Ромите след 2030-та ще ги връщат и ще успяват да пълнят и бюджета, те ще започнат масово бизнес на светло, предстои да не го видите. Тези които са натеглили заеми, предстои пък да съжаляват, особено след 2021-ва, когато икономиката ще започне да се свива трайно и да се концентрира главно и единствено в един град с малко по-млади в него и то свестни, че даже и здрави, вие ги нахранихте с гмо и е-та пълни с евроатлантически кретено-масонски ценности, сега на 40 те няма да са абонати на здравните заведения, а фармацевтичната индустрия, която ще се развива по "плана Юнкер", да просперира и да пишете статии, с колко процента са се увеличили продажбите на софарма и хювефарма и всякакви други такива трупащи печалби на гърба на страданието на хората кретено-масонски капиталистически компании и корпорации.

Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите