IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече пари за пенсии, но и по-голяма дупка в бюджета на НОИ през 2021 г.

Проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване мина на първо четене през три комисии в Народното събрание

19:01 | 05.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За рекордно кратко време депутатите от социалната, здравната и бюджетната комисия в парламента одобриха законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. на първо четене.

Така квалифицираният от управляващите като "най-щедър социален бюджет" набързо мина през критиките на опозицията и синдикатите. Против проекта гласуваха от левицата и ДПС.

През 2021 г. се залага рекорден трансфер към бюджета на общественото осигуряване от 6,2 млрд. лева заради все по-нарастващата дупка в бюджета на НОИ. В приходната част се очаква парите да се увеличат със 744 млн. лева. и да надхвърлят 8 млрд. лева. В същото време разходите ще нараснат с 1,38 млрд. лева. Това обяви при представянето на проекта заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, която изтъкна, че основната причина за големия недостиг на средства по бюджета на ДОО е заложеното увеличение на пенсиите.

Приетият на първо четене бюджет на ДОО залага от 1 януари 2021 г. увеличаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв. От същата дата се увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. месечно. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 г., се предвижда осъвременяване с 5% по т.нар. швейцарско правило. 

Средният размер на пенсията на един пенсионер през 2021 г. се очаква да достигне 488,97 лв., което е ръст с близо 77 лв., или 18,6 на сто спрямо сегашната стойност. 

През 2021 г. за изплащане на пенсии са предвидени 12,346 млрд. лв., което е с 1,770 млрд. лв. повече в сравнение с разходите през настоящата година. През първите три месеца на 2021 г. ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички 2,104 млн. пенсионери в размер на 50 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Запазва се и размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 3 000 лв.

Минималното обезщетение за безработица и догодина остава 12 лева на ден.

За следващата година не са договорени минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности и квалификационни групи професии. Без налагане на административно увеличение на МОД и при планирано увеличение на минималната работна заплата с 6,6% от 610 лв. на 650 лв., средното увеличение на МОД през 2021 г. се очаква да бъде с около 4,5 на сто.

С проекта на Закон за бюджета на ДОО за 2021 г. министрите предлагат изменения в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсиите от втория стълб.

Депутатът от БСП Георги Гьоков определи бюджета на ДОО като „безразсъден, защото правителството раздава пари като за последно и на принципа "след мен и потоп“. По думите му бюджетът не е както го представят управляващите „ляв и социален“, а в безразборното раздаване на пари няма нищо социално. „Дори бившите министри на Борисов го определят като предизборен, антиреформаторски и разочароващ“.

Той посочи, че заложените увеличения за социални плащания не защитават най-уязвимите групи от обществото като пенсионерите, майките и безработните. Видно е, че има завишаване на разходите, но няма промени в политиките, констатира депутатът. Като най-възмутително той определи фиксирането на прага от 3000 лева максимален осигурителен доход, което облагодетелства високодоходните групи. Ефектът е задълбочаване на бедността и неравенствата, посочи той.

Този бюджет не отговаря на предизвикателствата в икономиката, няма политики за справяне с пандемията, както и сериозни политики, които да помагат на хората да понасят кризата по-леко, а икономиката да се развива, каза Гьоков. Разходната част се увеличава, но мизерията остава. Ще внесем наши предложения между двете гласувания на закона, заяви Гьоков.

Според Весела Лечева (БСП) предлаганата финансова рамка няма да реши демографските проблеми. От левицата настояват за преизчисляване на всички пенсии, както и мерки за преодоляване на демографската криза.

Калин Поповски от „Обединени патриоти“ каза, че подкрепят бюджета, защото той е направен така, че да подпомогне хората с най-ниски доходи да преживеят до излизането на ваксината и стабилизирането на ситуацията".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още