IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще гласува отпускането на 1,5 млрд. лв. за нови изтребители

Планира се да бъдат закупени минимум 8 изтребителя

17:46 | 01.05.18 г. 22
<p>
	<em>Военният министър Красимир Каракачанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Военният министър Красимир Каракачанов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На по-следващото правителствено заседание ще бъде гласувано отпускането на 1,5 млрд. лв., с които ще бъдат закупени минимум 8 изтребителя, обяви военният министър Красимир Каракачанов, говорейки за модернизирането на българската авиация по време на извънреден брифинг в Министерството на финансите, даден заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, съобщи Bulgaria On Air.

Каракачанов съобщи, че вчера и днес е имало заседание с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов за проектите за модернизация на армията.

По проекта за новите изтребители министърът напомни, че е направена промяна, като в предишния проект за инвестиционни разходи от 2016 г. са били посочени осем самолета, а сега - минимум осем, отбелязва БТА.

 „Нашата основна амбиция е да снабдим авиацията с нови изтребители, за да могат те да изпълняват в пълен обем ангажиментите, ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника“, каза Каракачанов. В отговор на въпрос той изрази надежда "Грипен" да участва в конкурса за нови изтребители.

Каракачанов напомни, че към момента е сключен договор за поддръжка на МиГ 29 с РСК МиГ за 81,5 млн. лева.

„Един от хеликоптерите Ми 17 изпълнява функции по гасене на пожари, амбицията ни е да "вдигнем" още един такъв хеликоптер“, каза още министърът на отбраната.

По въпроса с хеликоптерите "Кугър" Каракачанов съобщи, че междуведомствена работна група обсъжда дали може поне два от тях да се приспособят за медицински цели в Северна и в Южна България само за спешни случаи.

Голямото ни желание, освен да говорим за придобиване на нова бронирана машина за сухопътните войски, е да се видят и възможностите от техническа и финансова гледна точка за модернизация на съществуващите, каза Дончев и добави, че сега голяма част от машините, които са на въоръжение, подлежат на модернизация. В отговор на уточняващ въпрос за бронираната машина Каракачанов каза, че се говори за "нови машини, които ще се сглобяват в България", като по този начин в процеса ще може да участват и български фирми, ще има нови работни места и поддръжката на тази техника ще става в страната.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира по повод организирания от БСП протест срещу корупцията и бедността в рамките на отбелязването на 1 май и предстоящата година от управление на кабинета "Борисов", че добрата новина, е че вече една година страната се движи в правилна посока, като визира ръста на БВП, намаляването дълга, ръста на доходите. Той посочи, че икономиката се развива с много добри темпове и каза, че резултатите за тази година ще са по-добри от предходната. „Това, което се случва в държавата, независимо от възприятието в главите на опозицията, е положително и може да се измери чрез макроиндикатори“, заяви финансовият министър и отбеляза, че има лидерски дефицит в опозицията.

Каракачанов изтъкна по темата за митинга на БСП, че не е хубаво да се руши държавността. „Когато ти си разрушавал основите на властта, утре на теб ще ти е трудно“, каза той . Сред постигнатото досега от кабинета вицепремиерът изтъкна факта, че 22 000 деца повече са в училищата, увеличаването на заплати в сектор "сигурност", покупката на нова отбранителна техника. Той съобщи, че от следващата година отново ще има пари за увеличение на заплатите на военнослужещите.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи по темата за митинга, че влизането в МС не става със засилване по "Дондуков", а през избори и изтъкна, че оставката за правителството никога не е била проблем. Но година след изборите, някой да призовава за оставка, това е призив за някакъв друг вид демокрация, посочи Дончев. Той пое ангажимент в ускорени срокове, при спазване на всички закони, да бъдат довършени всички транспортни артерии и първо коридор 4.

По темата за социални искания Дончев каза, че голямата задача, която стои пред правителството "е да се идентифицират тъмните и сивите зони в социалната система". "Сивите зони" са хората с безспорна нужда и те не са обхванати адекватно от социалната система и това ни е приоритетна задача, заяви вицепремиерът и добави, че трябва да се видят и "тъмните зони", в които потъват пари, без някой да има право на тях. „За да има адекватно работеща социална система, не трябва да разрушаваме институциите и крепежните елементи в обществото, както и да се поставят разделителни линии в обществото“, добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
П-18 "Слон" чешки ли е? Не знаех. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
.. и трето, за теб и другите кенефни анализатори, беше засече от чешки радар, а не руски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Tutankhamon
преди 5 години
Не. Не може. За осъвременяване на защитата се мисли ежедневно. Обаче, за какви изтребители да говорим, след като, обикновен грип може да ги приземи всичките наведнъж? България може да получи една от най-"дронифицираните" армии и с това, да се самоизроди за косите /донякъде/, като барон Мюнхаузен...а правителство и тарикати с властови и около тях, позиции, са забравили в какъвцвек живеем и точат лиги за още (съмнителни) обществени поръчки.Нека попитам, обаче министъра и другите около него и зад гърба им: Знаете ли, уважаеми, колко дълго и скъпо се подготвя един пилот? Имате ли предвидени средства за целта с години напред И ЧОВЕШКИ РЕСУРС ЗА ОБУЧАЕМИ ( като брой физически здрави, психически устойчиви И ЖЕЛАЕЩИ ) за това? Щото, гибелта на пилоти е страшна, а после размито, в т.ч. ДУПКИТЕ в отбраната след такава, остават за десетилетия. КАКДО ПРАВИМ ТОГАВА БЕ, "УВАЖАЕМИ" ПОЛИТИКАНИ?...или, ако - ПАЗИ, БОЖЕ,! - бедата довтаса, вие първи ще си плюете на петите? А? След такива "Мъдрино далновидни" решения на "фактори" в родната политика, аз се не ща. Честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
NickyDickinson
преди 5 години
Въобще не ме интересува кое колко струва. За мен оръжията са една върховна глупост и простотия, които умело ни вменяват като неизбежна необходимост, защото имало някакви враждебни държави и прочие. Пълни глупости. Няма враждебни режими, държави и каквото и да е било, а едни тарикати, които заблуждават лековерните от векове и правят безумно много кинти за чужда сметка, като освен безкрайно раздутите цени и бюджети, прахосват ценни ресурси на вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Ще трябват пари и за един по-специален, с разширена кабина, че нашият министър на отбраната да може да се повози и да ги пробва лично :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Оф, толкова пари за изтребители и това е само началото след това за поддръжката им ще отиват десетки милиони всяка година. Не може ли вместо изтребители парите да отидат за осъвременяване и упростяване на общо взето всички закони, осъвременяване и на институцийте и каквото остане да отиде за пътищата, магистрала Хемус най-вече че да може да потръгне малко от малко тая икономика. А после да мислим за тея оръжия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Проблемът е, че политиканите ни умират да се слагам на другите ... И нищо общо с патриотизма. За тези пари може да имаме нсц 100 нови-новенички дронове, да се възложат, е т.ч. и н български компании, и да имаме истинска БГ въздушна армада, управлявани почти изобщо без риск и с максимум часове във въздуха за 1/5 от цената...но, г-н Каракачанов мълчи като...да не ме цензурират. Знаем се, нали, драги г-н военен министър? Знаем се. Сигурно, затова, на снимките, не различавам очите ви. Криете ги.И с право. ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАЕКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 3
pecan
преди 5 години
Проблема е че ще застанем в поза партер и на американците и на *** . Е на тебе може да ти харесва , но на повечето хора не .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Не виждам смисъл в спора!НАТО иска да купуваме кораби и самолети да ни ползват за пушечно месо срещу Русия!Ние пък имаме нужда предимно от модерна сухопътна армия! Това ни влиза в националния интерес! Там са ни заплахите!!!Другото е слагачество и г*олизане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Грипените струваха дори повече от това. Ти какво предлагаш да не модернизираме армията, а да похарчим парите са поредните "социални придобивки" за бедни в опит да се борим срещу "неравенството"? Вие изобщо не се усещате, че почти всички пари за помощи се консумират от *** индивиди от гетата и е по-добре да изгорим парите за огрем или да ги пропилеем отколкото да храним римляните с тях. От самолетите поне полза има, а от това да нахраним ромчетата и да ги образоваме няма никаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още