IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заводските цени у нас се забави до 2,4% през февруари

Наблюдава се постепенно отслабване на повишаването на производствените цени след сериозния ръст от над 5% през третото и четвърто тримесечие на 2017 г.

12:53 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производител в България през февруари 2018 г. нараства с 2,4% в сравнение със същия месец на 2017 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Само преди месец по този показател имаше увеличение от 4,1%. Това на практика означава, че в момента наблюдаваме постепенно отслабване на растежа на производствените цени след сериозния ръст от над 5% през третото и четвъртото тримесечие на 2017 г.

Макар че повишението е слабо (най-ниската инфлация при цените на производител от ноември 2016 г.), то все пак продължава тенденцията към нарастване от 2016 г., когато цените тръгнаха нагоре за първи път от средата на 2015 г.

Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11,7%, както и в добивната промишленост - с 0,1%, а намаление е отчетено в преработващата промишленост - с 0,1%.

В преработващата промишленост по-съществен спад на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - със 7%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 2,5%, показват данните на НСИ.
Покачване е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,1%, както и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,8%.

графика графика

През февруари 2018 г. производствените цени в България се понижават на месечна база и отбелязват по-слаб растеж спрямо година по-рано, показват още данните. По-конкретно общият индекс на цените на производител в България понижава с 0,6% спрямо януари, когато имаше увеличение с 0,8%. При цените в преработващата промишленост от НСИ отчитат спад на месечна база от 0.8%, а при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ – 0,1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през февруари 2018 г. намалява с 0,5% спрямо предходния месец. Спад на цените е отчетен в добивната промишленост - с 1,5%, в преработващата промишленост - с 0,7%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е отчетена промяна.

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 2,3%, и при производството на основни метали - с 1,8%. Увеличение е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0,5%, и при производството на: лекарствени вещества и продукти, метални изделия, без машини и оборудване, електрически съоръжения и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0,4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през февруари 2018 г. спада с 0,8% в сравнение с предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още