IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С придобиването на "ОББ Метлайф" ДЗИ ще държи 21% от застрахователния пазар

"ОББ Метлайф" ще функционира под името "ОББ Животозастраховане" до пълното си интегриране в ДЗИ

15:50 | 16.03.18 г.
<p>
	Управителния съвет на ДЗИ Коста Чолаков (от дясно наляво), Дияна Стойнова, Бистра Василева и Евгени Бенбасат. <em>Снимка: ОББ</em></p>

Управителния съвет на ДЗИ Коста Чолаков (от дясно наляво), Дияна Стойнова, Бистра Василева и Евгени Бенбасат. Снимка: ОББ

Преди два дни приключи сделката, с която "ДЗИ Животозастраховане" ЕАД придоби останалите 40% от "ОББ Метлайф" АД и се превърна в едноличен собственик на капитала на застрахователната компания, съобщи Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп за България, председател на надзорния съвет на "ОББ Животозастраховане" и председател на управителния съвет на ОББ.

Параметрите на сделката остават конфиденциални.

Досега "ОББ Метлайф" АД държеше 40% от Metlife и 60% дял на ОББ.

След предстоящото вписване в Търговския регистър "ОББ Метлайф" ще бъде преименувано на "ОББ Животозастраховане". Главен изпълнителен директор на застрахователното дружество ще бъде Коста Чолаков, който е и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

С новото наименование компанията ще функционира до пълното си интегриране в ДЗИ, което се очаква да приключи до края на годината.

„След консолидацията ДЗИ ще стане най-голямата компания на застрахователния пазар и ще се превърне в един от основните субекти на българската икономика“, посочи Андронов.

Общият пазарен дял в българското животозастраховане на ДЗИ и "ОББ Животозастраховане" ще бъде 21%, след като близо 400 000 клиенти (към края на 2017) на "ОББ Метлайф" бъдат прехвърлени към ДЗИ.

По думите на Коста Чолаков „сделката е била сравнително сложна“, но клиентите на "ОББ Животозастраховане" няма да почувстват промяна в обслужването освен към по-добро.

Той обясни, че близо 60% от продуктите, предлагани от "ОББ Метлайф" досега, са рискови, инвестиционни и спестовни, които не са пряко свързани с банковите продукти. Той обаче вижда голям потенциал за растеж, а клиентите могат да очакват по-добри условия в кръстосаните продажби на застраховките, включително и ценови.

„Планираме двуцифрен ръст на продажбите и на печалбата“, каза Чолаков и коментира, че това, което отличава застрахователната компания от останалите финансови компании в България, е гарантирането на стабилността и конкурентоспособността на банково-застрахователния модел на KBC Груп.

Междувременно нов управителен съвет ще промени организационната структура на "ДЗИ Животозастраховане" и неговите две дъщерни дружества "ДЗИ Общо застраховане" и новопридобитото "ОББ Животозастраховане".

Коста Чолаков обяви състава на новия мениджърски екип.

Бистра Василева ще бъде член на управителния съвет и изпълнителен директор „Общо и корпоративно застраховане“.

Евгени Бенбасат ще бъде член на ръководството и изпълнителен директор „Банково и животозастраховане“. Той се присъединява към топ мениджмънта на ДЗИ от позицията изпълнителен директор на "ОББ Метлайф", която заема от 2009 г. до момента.

Стефан Делат е третият нов член на управителния съвет, заемащ длъжността изпълнителен директор “Финанси“ и „Риск”. Досега той бе главен финансов директор на CSOB, Словакия.

Коста Чолаков и Дияна Стойнова ще продължат да изпълняват своите задължения съответно като главен изпълнителен директор и главен търговски директор, освен че ще бъдат членове на управителния съвет.

Макр че управителният съвет на "ОББ Животозастраховане" ще бъде със същите членове като на ДЗИ, неговият надзорен съвет ще се различава. Той ще бъде председателстван от Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп за България и председател на управителния съвет на ОББ.

Другите членове на надзора на "ОББ Животозастраховане" ще бъдат Йохан Демен и Григорий Вазов (членове също на надзорния съвет на ДЗИ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още