Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Въвеждането на еврото все още разделя централните банкери от ЦИЕ*

Приемането на единната валута може да ускори икономическото възстановяване на България, заяви Димитър Радев

Въвеждането на еврото все още разделя централните банкери от ЦИЕ*

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въвеждането на еврото продължава да разделя централните банкери от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това е основният извод от дискусия по време на годишния форум на Euromoney* за региона, който за първи път в своята 26-годишна история се провежда виртуално в периода 12-14 януари 2021 г. Обикновено конференцията се провежда във Виена.

Докато Хърватия и България вече са влезли във „фоайето“ и са част от ERM II, то Чехия все още се притеснява за автономността на банковия си надзор, а Унгария настоява да запази гъвкавостта, която ѝ осигурява собствената национална валута.

Сандра Свалжек, вицепрезидент на Хърватската централна банка, припомни, че страната ѝ е била подложена на процедура за прекомерен дефицит веднага след присъединяването си към ЕС през 2013 г. „След като успяхме да избегнем нова такава процедура през 2017 г., процесът по присъединяване към еврозоната започна незабавно и през 2020 г. станахме част от валутно-курсовия механизъм ERM II. Тя потвърди думите на хърватския заместник-финансов министър Здравко Марич, че планът е страната да приеме еврото през 2023 г.

Според хърватите това е разумно решение, тъй като икономиката им така или иначе е силно зависима от еврозоната, а приемайки еврото, те биха могли да се възползват много по-ефективно от ползите, които то носи. В момента обаче страната се бори да изпълни критериите от Маастрихт, а това е проблем, тъй като кризата, причинена от пандемията, доведе до рязко покачване на бюджетния дефицит. Наскоро Хърватия бе разтърсена и няколко тежки земетресения.

В България намерението за присъединяване към еврото не се променя. Припомняме, че на 12 януари финансовият министър Кирил Ананиев обяви, че това се очаква да се случи през 2024 г. Управителят на БНБ Димитър Радев също взе участие в дискусията на Euromoney, като според него еврото може да ускори икономическото възстановяване на България.

„Членството ни в ERM II задвижва и насърчава икономическите реформи. Еврото е „резервната“ валута на българската икономика, така че присъединяването към еврозоната е логична стъпка. В същото време имаме да решим много задачи и извършим сериозни промени в няколко области. България е в благоприятно положение, като през последните години отговаряме на критериите от Маастрихт, а през миналата година успяхме да задържим бюджетния дефицит под 3% от БВП въпреки пандемията. Съотношението на държавния дълг към БВП е едва 25%“, каза Радев. 

Още по темата

Той обаче подчерта, че България ще влезе в клуба на богатите при малко по-различни условия, за разлика от страните, които го направиха по-рано. Припомняме, че нежеланието на България да влезе в единния банков надзор за малко да попречи на устрема й към еврозоната и реално ние станахме част от ERM II заедно с членството ни в Банковия съюз, в който до този момент фигурираха само страни, приели еврото за своя валута. Радев обаче посочи, че още първите месеци на участието на България в Банковия съюз са донесли конкретни ползи, например свързани с надзорния капацитет и разширяване на достъпа до информация.

По думите на управителя на БНБ приемането на еврото ще ускори реалната конвергенция на българската икономика и ще има ключов принос за растежа и благосъстоянието в страната. "Дори самият процес на подготовка за еврото дисциплинира и стимулира добрите политики, които са необходими за постигане на висока степен на приближаване на икономиката на страната към еврозоната още преди присъединяването към нея", подчерта Радев и добави, че еврото не гарантира само по себе си устойчива конвергенция. Поради това България следва да продължи с благоразумните макроикономически политики, които да бъдат провеждани от целенасочени и ефективни институции.

Не всички обаче искат евро

Според Михали Патай, вицепрезидент на Унгарската централната банка, страната му се ангажира с въвеждането на единната европейска валута, но пътят към нея ще бъде по-дълъг, отколкото в случая с други държави от региона, визирайки Хърватия и България. „Въпросът се разглежда съвсем различно в отделните държави региона, някои са нетърпеливи да се присъединят, докато за други изобщо не е приоритет“, каза той.

„Унгария по същество е интегриран член на еврозоната, въпреки че не плащаме с общата валута. 76% от външната ни търговия е с държави, въвели еврото, а 60% от корпоративните ни заеми също са в евро, заради работещите в Унгария мултинационални компании, предимно автомобилни“, каза Патай.

Той цитира проучване, според което 66% от унгарците имат положително мнение за еврото. Според него определено ще има „унгарско евро“, но страната му все още иска да запази възможностите, които предоставя националната унгарска валута. „Все още не сме доволни от нивото на конвергенция“, добави той.

Според Войтех Бенда, член на Управителния съвет на Чешката централна банка, страната му също не бърза особено със смяната на кроната. „Чешката република няма реална икономическа връзка с еврозоната, сравнима с тази на Унгария, но кроната е силна, лихвените проценти са ниски и чешкото общество няма особена нужда в момента да премине към еврото“, обясни той.

„Бихме могли да стартираме процедура, но истината е, че Чехия няма особени проблеми извън паричния съюз, а централната банка е загрижена, че присъединяването ни към ERM II по същество ще означава и присъединяване към Банковия съюз, а това според нас все още означава отказ от национален надзор над банковата ни система“, обясни Бенда.

Той добави още, че вероятно през втората половина на 2021 г. Управителният съвет на Чешката централна банка ще обсъди кога да започне да повишава лихвените проценти.
Чешката централна банка поддържа двуседмичната репо лихва в размер на 0,25% от май 2020 г., когато бе намалена с общо 200 базисни точки в три стъпки в отговор на първата вълна от пандемията от COVID-19.

„Все още изчакваме да видим как ще се развие икономиката ни и дали ще започне да се възстановява. Надяваме се, че процесът по ваксинация ще ускори този процес. Вероятно ще обсъдим през втората половина на годината кога ще започнем да нормализираме своята парична политика“, каза още Бенда.

Той подчерта, че ситуацията е непредсказуема и страната му се готви за реакция и при негативен сценарий. Той припомни, че в протокола от заседанието на УС на Чешката централна банка през декември се посочва, че икономическото развитие към момента предполага по-малко облекчена парична политика, т.е. нарастващи лихвени проценти в средносрочен план.

*Обновена към 18.30 ч. 

*Фокус на събитието, спонсорирано от Raiffeisen Bank International, UniCredit, Citi, Societe Generale и други, са финансовите и икономическите  предизвикателства, пред които се изправят страните от региона, като участие имат представители на Европейската комисия, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, инвестиционни посредници, банки, министрите на финансите на България,  Полша и на Република Северна Македония.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

5
 
1
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е разби цялата картина, че тука е най-зле и някой друг е виновен. И как да се оправдае едно мизерно съществуване... Кофти наистина... Доста неловко се получи...
6
 
2
 
5
korn до: serafima
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ние не сме никой, ние сме българи и България е една от най старите държави в света и до няколко години българската валута ще е втората най разпостранена валута в света. Чехия и Унгария не са толкова напред пред нас. Това че сега са напред пред нас, е значи че след време ще са. Еврото е сила. Споменаваш някви си самолети с което разбирам що за човек си и какви са ти вижданията за живота-депресиран, песиместичен, посткомунистически индивид. България била с най голяма смъртност в света-ти наред ли си изобщо.Най голяма разлика между бедни и богати-тиимаш ли идея каква е разликата между богатите и бедните в Русия, САЩ и Китай България ще продължи да се развива въпреки такива като теб. Да ще имаме американски самолети, ще ходим на почивки в Гърция и по света, ще бъдем част от ЕС с другите бели християнски държави и ще имаме евро.
2
 
5
 
4
SPART до: serafima
преди 3 месеца
Истината е,че Чехия,Полша и Унгария извършиха лустрация,което е деликатен политически процес и по същество не засяга прчко икономиката.Докато ние - точно обратното - минахме на директна ликвидация на соц.окономиката и селското стопанство което веднага ни сложи ни сложи в графата "бананова република",Но не може и да е другояче след като насилствено вземаш поминъка (т.е работата)на хората с красиви приказки за светло бъдеще без значение къде.При това яростно ги агитираш,че живота им До Вчера е бил напълно безсмислен! В това отношение комунистите бяха по практични с лагер,затвор,изселване.Останалите маси вече респектирани постепенно се адаптираха или поне нямаха друг избор.Не знам защо говориш и че изпълняваме маастрихските критерии което също е доказано че не значи абсолютно нищо.Но да,това беше мантрата на драгалевския лаборант,че утре като се събудим на нощното ни шкафче ще има пачки с 500-еврови банкноти и ако до тях няма буци злато и "Глок" значи никой от нас не е премиер на тая държава!
2
 
9
 
3
serafima до: korn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Вас може да не ви интересуват Чехия, Унгария и т.н., но НАС ни интересуват. Защото тези държави бяха на близко до нас ниво, сега скочиха много напред, а ние изоставаме. Най-ТЪПОТО е да се хвалиш с нисък дефицит, след като си НАЙ-БЕДНАТА държава в ЕС. А заемите (засега сме с нисък дълг) зависи за какво се изразходват - за несъществуващи стари самолети за неопределено бъдеще - платени кеш и на крака занесени като индулгенция на Бащицата, при положение, че ЕДИНСТВЕНА България няма медицински хеликоптер в ЕС, че сме с най-висока смъртност в СВЕТА и с най-голяма разлика между бедни и богати. А най-често не знаем за какво са изразходвани. Това е все едно да ти тече от тавана в къщата, да нямаш нищо в нея, да си гладен и болен, но да си горд, че нямаш заеми. Позамисли се малко, господинне. Не говори непременно политкоректно. Що се отнася до критериите от Мастрихт за номиналната конвергенция, ние ги изпълняваме от времето на Иван Костов. Но това не помага за реалната конвергенция, напротив, ние се отдалечаваме от средното за ЕС ниво по равнище на доходи.
Ние не можем да стигнем централно-европейските държави, та ще разчитаме да се доближим до развитите, за които сме НИКОЙ. Ех, неподплатени мечти! Блажени са невежите.
4
 
6
 
2
korn до: serafima
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Нас не ни интерисуват Чехия и Унгария, за нас е по добре да сме в еврозоната със сигурност. Всички държави в еврозоната са по богати от нас, така че не ми обеснявай че ние сме супер добре и като влезем в еврозоната ще обеднеем. А когато въведем еврото българската валута ще е една от най скъпите в света и втората най рапостранена валута в света-на мен ми звучи добре.

Още от Бюджет и финанси
Финансовото министерство планира 7 млрд. лв. дефицит до края на годината