Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Защо ще растат лихвите по жилищни заеми в следващите две години?

Ръстът на кредитите е в синхрон с икономическия растеж, обясни Анна Бонева, изпълнителен директор на Токуда Банк

гледано: 3530   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Лихвените проценти по жилищните кредити в следващите две години може да се покачат.

Това прогнозира Анна Бонева, изпълнителен директор на "Токуда Банк", в предаването "В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„До края на годината е доста кратък период. Като погледнем исторически в момента нивата са едни от най-добрите възможни за вземане на кредити. Това е по различни причини – ликвидността, нивото на лихвените проценти в България и в Европа. Не очаквам много сериозно движение, по-скоро говорим за нормализиране“, посочи тя и уточни, че говори за нормализиране на лихвите, защото в момента живеем в период на отрицателни лихви.

Запитана в какви граници се очаква да бъде нормализирането Анна Бонева посочи: „Определено ситуация на отрицателни лихви не е здравословна, така че нива, които се доближават до ръста, до инфлацията, би трябвало да бъдат нормалните нива на лихвите“.

Изпълнителният директор на "Токуда Банк" потвърди, че в последно време се наблюдава сериозен ръст на кредитите, който, според нея, няма еднозначно обяснение.

“Хубавото е, че икономиката ни показва доста устойчиви нива на растеж и в момента тези нива са едни от най-добрите от времето на финансовата криза. Те са подкрепени с много сериозно нарастване на заетостта, съответно това се отразява в активност откъм търсенето на кредити, и не на последно място добрата ликвидност и капиталова позиция на банките, които търсят варианти да се развиват добре”, коментира Анна Бонева.

Вижте повече във видеото.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
2
 
8
Sinuhe from Egypt до: studioaa
преди 1 година
В диаманти .Те нямат борсова цена а се продават на търгове. Хи,хи,хи.
2
 
17
 
7
studioaa до: coder
преди 1 година
Хората тук имат някакви допълнителни пари спестени/заделени/спечелени и се опитват да ги умножат използвайки различни стратегии. Това няма нищо общо с това, което се опитваш да опишеш. За един инвеститор имотът с средство за правене пари, точно както са акциите, валутите и т.н и той няма никаква сантиментална или друга стойност и той се продава когато моментът е подходящ. Имотът не е дом, а е нещо като касичка и няма никакъв смисъл да го държиш като собственик ако не печелиш от него, а това е невъзможно чрез наем с изключение на индустриалните площи или големи скъпи имоти, но те са достъпни за всеки... И сега въпросът е в какво да вложиш в парите ако нямаш милиони така, че да имаш положителен приход по-голям от инфлацията...
4
 
20
 
6
nkavrakov1982 до: coder
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ми като не може да чака, отива в банката, слагат му въжето на врата.
После почва да плаща 1,2,3,4,5 години, после икономиката се завърта, човека се разболява, остава без работа. Толкова сигурното му бъдеще когато е теглил ипотеката за мечтания дом вече не е толкова сигурно, банката си взима имота, сваля му всички кожи от гърба и кани следващите мечтатели за мечтаното жилище на диванчето... Това е..
5
 
20
 
5
coder до: nkavrakov1982
преди 1 година
Няма профилна снимка
Говорете си за инвестиции, но човек като иска да си взема 1-ви дом не може да ви чака по 15 години да ви се изциклят циклите, за да вземе на минимум цена. Като вземаш дом го вземаш като си готов и уверен, че можеш да обслужваш кредита с перспектива. Тука в инвестора всичките сте с по 10 имота май :). Само такива хора биха говорили толкова против купуването на имот по принцип. Ако е за инвестиция си прав, но не и ако е за имот за живеене, защото там не само цената е определяща, а и нуждата от имот.
8
 
15
 
4
преди 1 година
Лихвите не могат да тръгнат нагоре по една проста причина - дълговете не могат да се обслужват дори при 1% основна лихва, а какво говорим за повече... Най-вероятно ще видим рецесия комбинирана със стагфлация и това е прогноза на Алън Грийнспан. Друга възможност, малко вероятна е да видим хиперинфлация. И при двата случая ни чака сериозна обезценка на активите и акциите както беше през 70-те и това ще е за сметка на скъп петрол, още по-скъпа енергия, скъпи храни и скъпи ценни метали, за сметка на евтини акции и евтини имоти и евтини ДЦК. Аз лично не бих се изненадал ако цената на 10 годишните ДЦК-та скочи дори до 15% годишно, както беше ситуацията в САЩ от преди 50-на години...

Още от Бюджет и финанси
Преките инвестиции в България и през май излязоха на минус