Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Блогосфера

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

В момента данъчното облагане за бедните на практика клони към безкрайност, смята блогърът Biznesat

Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.

Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.

За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Блогосфера плосък данък

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (66)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
2
 
2
 
66
преди 5 години
Няма профилна снимка
Да, статията е напипала нещо, но то НЕ е размера на данъка. То е, че на бедните не трябва да се дават заеми. Или поне трябва да има ограничение в размера им - така, както за една държава се счита неприемливо да е задлъжняла над 60% от годишното си БВП, така и едно домакинство не трябва да задлъжнява повече от (да речем) едногодишния си доход. Иначе, хора, които не си дават сметка какво правят, се набутват с непосилни заеми, а от това страдат всички, вкл. и тези, които са им ги дали. Това автоматично ще свали и цените на жилищата защото базов закон на пазарната икономика е, че едно нещо струва толкова, колкото някой може да плати за него. И ако се ограничи кредитирането, това автоматично ще ограничи и цените на жилищата.
7
 
5
 
65
преди 5 години
Плоския данък е най-доброто за българина и българският бизнес! И най-вече за данъчната администрация.
Първо - лесно се администрита. Второ, цената за плащането му е по-ниска от цената на укриването му.
Оставя свободни средства за реинвестиране, или за харчене, от физическите лица.

Колкото до това, защо в развитите държави има подоходно облагане - то е защото с по-високите си вноски получаваш и по-добро обслужване. Когато държавната здравена помощ, на която плащам повече от колкото на частото ми здравно осигуряване, почне да ми предоставя същата услуга, тогава ще се съглася.
Знам, че здравните вноски са друго, но е същотото, тъй като и в двата случая - подоходно или плосък данък богатите пак плащат повече за солидарната ни здравна система, за пътищата ни и т.н.

Не съм съгласен, да плащам повече данъци а да получаваме еднакво обслужвабе!
А това, че бедният е харчил отвъд финансовите си възможности е негов проблем, а не проблем на държавата!
4
 
2
 
64
nikolait до: vitorio73
преди 5 години
Няма профилна снимка
ама ти много работи не виждаш, не само логиката на въпросите! Обаче такива като тебе объркват цялата държава. А тая "плоска" логика, която прилагаш за белите и не-белите държави само показва колко са повърхностни аргументите ти. Виждаш във Франция какво се прави и отсега мога да се басирам, че това няма да доведе до бягство на "скъпоплатената" работна ръка. Естествено и ние ще открием топлата вода след 10 години и тогава такива като теб, отново с революционен плам, ще обясняват колко е ПРАВИЛНО прогресивното облагане. (А това за общинските пътища е много добър пример - няма пътища в по-лошо състояние в целия ЕС - сам си прави изводите кой колко плаща за баничарките си- с 4х4). И този таблет го хвърли щом ти е толкова трудно да пишеш......
5
 
6
 
63
преди 6 години
Няма профилна снимка
Колко празни и вредни внушения има в тая статия!
Например - Богатите не работят, само парите им работят за тях! Само че ако богатите не управляват и инвестират капитала си добре, той ще се стопи като айсберг в Сахара! Мит на бедняците, /щото е скритата им мечта/ е че богатите си държат парите в банка, за да живеят от лихвите и да си клатят краката!!!Бедното семейство било на загуба 3000 лева а богатото само 100 хиляди.... Честно казано разликата в съотношението не е малка!
И понеже статията е пълна с предположения. Да предположим, че държавата е въвела прогресивен данък, бедното семейство не се облага, а богатото се облага с 50 процента - Е и пак ще му останат едни 300 000 лева а инвестиране. А бедното тия 3 хиляди бонус ще ги похарчи, щото няма финансова култура да спестява и пак ще е бедно! Само че в първия случай държавата ще прибира от данъци 103 000 а, във втория 500 000. Тия данъци ще преразпределя "безпределно справедливо" - все държавата е Робин Худ!
;))
6
 
10
 
62
преди 6 години
Да бе чиче, да. Знам че в върцето ти гори пламъка на комунизма и не ти дава мира. Можеше просто да напишеш поговорката, която може да бъде срещната само по нашите земи и да изчерпаш темата:

"- Не е важно аз да съм добре - важното е Вуте да е ЗЛЕ!"

Да не споменавам, че като всеки средностатичстически чиновнически мозък автора на статията приема че като надърви прогресивната скала и "богатите" разкъсани от угризения ще се втурнат да внасят - и ще има вътре, вътре....вътре! Кеф! Ще има за цялото чиновническо войнство, *** и партийни крадци. Да - крадци - защото в България данъците се крадът в големи размери и това е още един аргумент да се събира по-малко и харчи по-малко от Държавата.

За съжаление в момента наистина ми липсва вдъхновение за достатъчно саркастично исказване - а сарказма от своя страна, знаем е измислен защото да спукаш от бой някой подобен на този автор тук е престъпление.

От тази статия се носи отвратителна соц. смрад в стил Жан Виденов и компания червен ***.

Още от