Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Е. Маринов: Египет е възможен партньор на България в петролни и газови проекти

Българското земеделие има най-голям потенциал в търговията с Египет, твърди преподавателят

гледано: 1459   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Египет е възможен доставчик и партньор на България в петролни и газови проекти, заяви Bloomberg TV Bulgaria Едуард Маринов – преподавател в НБУ. Повод за коментара е посещението на българския президент Румен Радев в Египет.

Добрата новина е, че с президента има доста компании и днес те ще участват в бизнес форум, на който българските фирми ще осъществят директни контакти с бизнесите в Египет, заяви преподавателят.

Той посочи, че в последните 7 – 8 г. стокообменът между България и Египет расте близо три пъти. За 2017 г. данните показват ниво от 1 млрд. долара, а за 2018 г. малък спад до около 900 млн. долара. 

Още по темата

Изключително много нараства вносът, който заема две трети от този стокообмен - около 600 млн. долара в последните две години. Основната стока, на която се дължи драстичното нарастване на вноса, е суровият петрол. Между 10 и 15% от вноса на суров петрол в България идва от Египет, отчете Едуард Маринов.

Според него изразените от премиера и президента мнения, че Египет е възможен доставчик и партньор в петролни и газови проекти, са наистина обосновани, още повече, че имаме и трайни търговски връзки в това отношение.

Определено в земеделието, производството, складирането и логистиката на храни има голям потенциал България да се окаже хъб за земеделски продукти спрямо Египет, допълни той. От друга страна, българските производители могат да участват в обществени поръчки за храни на египетския пазар.

От храните пшеницата е основният продукт, който изнасяме – на стойност около 10 – 20 млн. долара в последните години. Имаме и високотехнологични земеделски фирми, които доставят семена.

От друга страна, се задълбочава интересът в областта на туризма.

Страната е доста стабилна политически, затова България и ЕС я разглеждат като предна линия за борба с тероризма и нелегалната миграция. Затова има потенциал и за нашите фирми от отбранителната индустрия, заяви преподавателят.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания