IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: ЕЦБ никога повече няма да повиши лихвите над нулата

Въпросът е доколко ниските лихви ще успяват да генерират ръст и колко дълго ще бъде повтарян този процес, казват Гордън Кер и Едуард Фармър

22:27 | 28.06.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) никога повече няма да повиши основния си лихвен процент над нулата, смята основателят на Cobden Partners Гордън Кер, коментирайки темата за „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Никога повече няма да видим повишение на лихвите над нулата от ЕЦБ. Лихвите между банките в евросистемата е минус 0,4%. Като разглеждаме дисбалансите  по международната платежна система TARGET 2, Германия отчита излишък от близо 1 трлн. евро, като получава лихва от 0,5% годишно за парите, които заема на по-бедните. Точно тази система поддържа южните банки.

Santander, например, дава много повече заеми на бизнеса на такситата в Испания, които карат Mercedes Benz за 80 хил. евро, идващ от Германия. И бизнесът не е рентабилен, за да погасява лизинга си към Mercedes на преден план излиза слабостта на испанските банки.  ЕЦБ има добри послания, но никога няма да може да увеличи лихвите“, казва Кер.

Основателят на Gobden Partners смята, че има два въпроса пред ЕЦБ – балансът на банката чрез ликвидни мерки и дисбалансите в разплащателните таргети, които всъщност не засягат самия баланс на регулатора.

„Целта е запазване на растежа. Запазване на ниските лихви продължава ръста. Въпросът е до колко това ще успява да генерира ръст и колко дълго ще бъде повтарян този процес“, отбелязва Едуард Фармър.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
cna
преди 4 години
За съжаление не е точно така. За да има кредити не са нужни никакви нови спестявания, защото ЕЦБ генерира нови измислени пари, които отпуска на търговските банки за да могат те да отпускат кредити. На спестяванията в момента се гледа като на пречка за растежа и затова гледат да ги обезценят дотолкова, че да принудят спестителите да похарчат парите си веднага и това да даде тласък на икономиката. Ако това започне да се случва естествено инфлацията ще нарастне и чак тогава ЕЦБ ще започне да контрира с повишаване на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
bonboniera29
преди 4 години
Нулевите лихви демотивират и двете страни: даващите и вземащите...Нулевите лихви разлагат обществото и рано или по-късно ще съжаляваме за борбата за някакъв измислен ръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
"Запазване на ниските лихви продължава ръста. Въпросът е до колко това ще успява да генерира ръст и колко дълго ще бъде ПОВТАРЯН този процес..... "За общата публика звучи добре , ама на нас не ни е смешно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
още малко и аналниялизатор кат се събуди ко стана ? Мож па Сексперта да пукалдяса след два дена тогава дигания нема види в отвъдното тва е верно да .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка работи по грешен начин. Пренебрегването на работата на Европейската централна банка подсигурява нови европейски щети и провалът на Европейския съюз.За спасението на Европейския съюз от нови щети е необходимо Европейската централна банка да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
Ruddy
преди 4 години
Много утопични възгледи има този ЕКСПЕРТ,който забравя май,че за да взима някой на лихва друг трябва да спестява,а кой балък би спестявал,ако няма защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още