Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Икономист: Състоянието на фонд "Пенсии" е критично

Необходима е спешна и фундаментална структурна реформа на настоящата система, категоричен е Георги Вулджев

гледано: 3137   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Състоянието на фонд “Пенсии” е критично с тенденция към постоянно влошаване поради структурните недостатъци на разходопокривния модел, който се следва от държавното пенсионно осигуряване и отрицателните демографски тенденции. Това каза в ефира на Bloombreg TV Bulgaria Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП.

Той е категоричен, че ако системата не се реформира, състоянието на фонд “Пенсии” ще продължи да се влошава, което в дългосрочен план сериозно застрашава фискалното здраве на държавата и може да доведе до фискална криза.

„В момента, в който се стигне до това един работещ да издържа един пенсионер, системата ще рухне“, обясни Вулджев.

По думите му осигуровките на практика са данък, който всеки един работещ българин плаща, защото парите, които отиват в първия държавен пенсионен фонд на нашата система, не стигат да покрият дори и наполовина разходите за настоящите пенсии.

"Начинът, по който е устроена настоящата система, е, че работещите плащат пенсиите на пенсионерите. Това не са пари, които спестявате, а пари, които давате на настоящите пенсионери и разчитате, че в бъдеще ще има достатъчно работещи, чиито средства политиците ще могат да вземат, за да дават на вас", посочи икономистът. 

Още по темата

Според него няма как младите хора, бъдещи пенсионери, да имат стабилни пенсии, след като още сега има дефицити в системата. "Разходите в държавния пенсионен фонд са двойно по-високи от приходите и този дефицит ще се увеличава, защото такива са демографските тенденции. Размерът на дефицита е колосален. От 1,5 млрд. лв. през 2007 г., през 2018 г. в бюджета на фонд “Пенсии” е заложен дефицит от близо 4 млрд. лв. Това е скок от 262% само за едно десетилетие.

Разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет. През 2016 г. разходите за пенсии формират 26,8% от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9,4% от БВП“, обясни Вулджев.

Според него за да се реши този проблем и да се подсигури пенсионното бъдеще на настоящите млади работещи, е необходима спешна фундаментална структурна реформа на настоящата система. „От ЕКИП предлагаме пълна приватизация и либерализация на пенсионната система в дългосрочен план. Частното пенсионно осигуряване не страда от същите структурни недостатъци, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основа, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери“, поясни още Вулджев.

По думите му в краткосрочен план начало на подобна реформа може да се даде чрез съкращаване на вноската към първия държавен стълб на пенсионната система с 4 процентни пункта и увеличаване на вноската към втория, частен, стълб на системата със същия размер. Освен това може да се отмени реформата от 2015 г., която позволи еднопосочното прехвърляне на пари от втори към първи стълб и да се въведе опция осигуряващите се лица да могат да прехвърлят своите вноски от втори стълб в алтернативни осигурителни програми по своя преценка, но не и в първи стълб.

„На практика първият стълб не функционира и не носи никаква доходност“, категоричен е икономистът от ЕКИП.

Вижте още във видеото. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
2
 
20
 
13
преди 8 месеца
Ако някой от правителството все пак обръща внимание на коментарите от форумите:

На умните и способните много отдавна им писна да плащат осигуровките си в България, защото се управлява от мафиоти и престъпници, вече и от джендър активисти и борци.
Другото което отдавна е преляло чашата на недоволството е защо всеки преуспяващ човек да се осигурява в България, страната която е толкова щедра към държавни служители (в т.ч. полицаи, военни и политици), дори и когато те през по-голямата част от времето си работят за престъпни интереси.
Третото нещо е, че никой преуспяващ човек не иска да се осигурява в осигурителна система с толкова много социални разходи изтичащи за етноси или отделни социални групи, които нямат и никога не са имали почти никакъв принос за обществената и осигурителната система в страната.

В близките 10 години може би ще има много интересен прецедент - по-голямата част от осигурените българи ще получават пенсии от други държави, а не от черната дупка носеща название НОИ или от ЧПИ регистрирани в България.

Каквото си отгледате това и ще получите г-да корумпирани политици, патологични сексуално неориентирани социалисти и джендър активисти.
2
 
13
 
12
ABBA до: Sandy
преди 8 месеца
Ооо, да! В DIR.bg е страшна цензура!
Или си политкоректен, или можеш да коментираш само тревичките и калинките.
При това не всички Калинки, изобщо не всички!

FRI - иван митев си е част от господарските медии на бъдещето - Изкуствен Интелект. Такива ботове в бъдеще ще пишат статиите.
Ама са още зелени и недорасли.
2
 
6
 
11
fri
преди 8 месеца
Иван Митев,
няма ли някакво хапче против това вредно влияние на валутите??
2
 
19
 
10
Sandy до: forexboy
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Не само в този, а в повечето да не казвам във всички. Явно мафията е сложила ръце на всички медии, без изключение. Последно поствах в Дир. бг, където е страшна касапница. Я си писал нещо в ущърб на ГЕРБ и веднага скриват поста.
3
 
17
 
9
преди 8 месеца
Това е - за което говоря от години, включително и за хъхрешкото безконтролно възпроизводство на нови и нови безполезни и зловредни индивиди. Но колкото и мислещите хора да повтарят това, в чугунените тимберици на управляващите няма да влезе нищо

Още от Bloomberg TV
Калфин: България прави некомпетентен опит за влизане в Шенген