IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Аржентински: Инвестициите в информационни системи разширяват бизнеса

Малките фирми прибягват до дигитализация, когато са притиснати от обстоятелствата, смята основателят на ERP.BG

15:19 | 06.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Част от фирмите инвестират в информационни системи и обслужване, когато се чувстват принудени да го направят, за да координират вътрешните си процеси. Това е мнението на Иван Аржентински, основател и изпълнителен директор на ERP.BG, изказано в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Когато става дума за една фирма, софтуерът, програмите трябва да си говорят една с друга, съветва той. – Като цяло идеята за разработване следва да бъде поне няколко години. Трябва да предвиждаме предварително бъдещите тенденции. През 90-те години започнахме със софтуер, който интегрираше различни бизнес процеси, например дейностите на склад и счетоводство."

Иван Аржентински припомни, че в средата на 90-те години икономиката в България беше до голяма степен сива и фирмите не искаха свързаност между извършваната от тях дейност и отчитаното пред данъчните. От ERP.BG обаче си направили такъв софтуер.

"След извършена през 1997 г. деноминация рязко се получи ефектът от "избелването" на много фирми и те започнаха да търсят интегрирани софтуери, а масово пазарът не предлагаше такива. Тогава генерирахме големи ръстове. Към края на 90-те години вече възникна идеята за ERP система. Те интегрират всички данни в една фирма и осигуряват потоците на данните вътре в нея", обясни основателят на ERP.BG.

Аржентински отбеляза, че когато една ЕRP система е вградена и работи добре, това дава възможност на фирмата да скалира и да разширява бизнеса си. В този аспект според него търговията като цяло е най-ефективният сектор, но потвърди, че напоследък активност се забелязва в областта на производството

По отношение на интегрирането на отделните видове софтуер той посочи, че единият начин за това е всяка фирма да си купи най-добрия софтуер за всяка отделна функция и след това да ги обедини.

"Това се решава от all in one софтуери. Те интегрират всички процеси, но пък така всеки отделен процес може да не е най-добрият", разкри IT предприемачът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още