Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Красимир Коев: Виното е една от визитните картички на България

През 2020 г. българските винопроизводители са успели да реализират продукцията си, твърди директорът на Изпълнителна агенция по лозята и виното

гледано: 2020   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Виното е една от визитните картички на България, наред с розовото масло и киселото мляко. Страната ни се възползва умело от това, а усилията занапред трябва да са насочени към това да няма пречки пред бизнеса. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното.

Според него въпреки пандемичната обстановка през 2020 г. българските винопроизводители са успели да реализират продукцията си, което е довело до тройно по-голям износ за местното производство.

„По време на първото затваряне се получи така, че първите страни, които блокираха износа, бяха Франция, Испания и Италия – лидерите във винопроизводството. Тогава пазарът се промени и големи партиди вино от България запълниха тази ниша“, каза гостът. 

Още по темата

От думите му става ясно, че това освобождаване на обемите в резервоарите на винопроизводителите е помогнало за реколтата през 2020 г. и е създало възможност гроздето да бъде прибрано на конкурентни цени, съпоставими на тези във Франция и Германия.

"Във Франция и Германия през 2020 г. се възползват от т.нар. мярка „кризисно дестилиране на вино. Виното се дестилира, за да може впоследствие да се използва в производство на дезинфектанти. Нашите винопроизводители отхвърлиха мярката и успяха да реализират количествата вино, без то да залежава“, обясни Коев.

От миналата година възможностите да се пътува са ограничени, а това даде възможност за вътрешен туризъм и виненият туризъм в България само печели от това, разясни гостът.

Целия разговор можете да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?