IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по жилищните кредити ще останат стабилни, според експерти

Трудно може да се говори за криза, но влизаме в цикъл, в който следва да бъдем внимателни по отношение на макрофакторите, коментира Добромир Ганев

08:35 | 23.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на жилищните кредити ще остане стабилна. Този фактор осигурява дългосрочна стабилност. Развитието на икономиката ще допринесе за повишено търсене. Това мнение изрази Георги Заманов, главен изпълнителен директор на "Алианц България", в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Икономиката в Европа дава признаци на стагниране и евентуален спад, като заради това Европейската централна банка (ЕЦБ) взима подобни решения – да намали депозитните лихви и да рестартира програмата за изкупуване на активи, за да насърчи кредитирането. Хубавото е, че икономиките в Централна и Източна Европа се развиват значително по-добре, отколкото тези в ядрото на Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, но този ефект очакваме да се случи по-късно. Строителната активност е доста висока. Това коментира Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

"Вдигането на антицикличния буфер от страна на БНБ ще бъде калкулирано в цената на кредита, но ефектът не е материален откъм цена. Лихвите ще останат на нива 2,5-3%", подчерта Георги Заманов.

Добромир Ганев обясни, че рискът от голям процент необслужвани бързи кредити е малък.

"Цените на имотите не изпреварват ръста на средните заплати. Ръстът на обема от сделки изпреварва ръста на цените в България, особено в големите градове", посяни той. Георги Заманов допълни, че броят на ипотечните кредити е нараснал с под 10%.

"Трудно може да се говори за криза, но влизаме в цикъл, в който следва да бъдем внимателни по отношение на макрофакторите. Даваме съвети да се слагат буфери, когато се теглят кредити", отбеляза Добромир Ганев.

По думите на Георги Заманов феноменът с много ниските лихви ще се задържи, като той кара хората със спестявания да купуват жилища. Ниската лихва по кредита е резултат от ниската лихва по депозитите, уточни той.

Според него прави приятно впечатление, че се повишава качеството на новото строителство, което според него води до по-ниски консумативни разходи за поддържането на самото жилище.

"Липсата на алтернативни инвестиция ще кара българите да търсят място, където се чувстват комфортно дългосрочно", обобщи той.

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 26 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Така наречените "експерти", директори на банки, и председатели на сдружения за недвижими имоти, едва ли не заповядват вече, с подобни статии, на гражданите да си теглят депозитите и да ги наливат в напомпания до небето жилищен пазар, който е такъв благодарение пак на същите тези банкери и експерти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още