Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Мариана Стаменова: През 2018 г. имотният пазар ще се уравновеси

Клиентите стават по-взискателни и вече не купуват на всяка цена, коментира експертът

гледано: 2078   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

2017 г. беше изключително силна година за имотния пазар, в която беше постигнат значителен ръст. Имаме основания да очакваме, че тенденцията ще продължи и през 2018 г. благодарение на доброто ниво на заплатите, привлекателните лихви по ипотечните кредити за купувачите и стабилната икономика. Това каза Мариана Стаменова, управител на „Бокар Недвижими имоти“, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя очаква разликата между търсенето и предлагането, което е основен регулатор на пазара на недвижими имоти, до известна степен да се уравновеси благодарение на активното ново строителство в последните две години.

Според Стаменова забавянето на растежа на световната икономика ще се отрази и на българската икономика и има очаквания лихвите по ипотеките да тръгнат плавно нагоре.

Стаменова посочи, че клиентите също се развиват и стават по-внимателни и взискателни. „Вече не се купува на всяка цена. Част от купувачите реализират собствени спестявания. Дори и тези, които купуват за лични нужди, а не за инвестиция, са все по-внимателни по отношение на това, което искат. Засилват се и изискванията към новото строителство.“, отбеляза Стаменова.

Спред нея предприемачите сега са по-готови да завършат обектите си и няма притеснения, че продукцията ще остане  нереализирана.

Стаменова изброи и някои от качествата, които добрият брокер трябва да притежава - да има правна информираност, да е компетентен да работи с техническа документация на фона на бума на новото строителство, да има знания относно процедурите на градоустройството, да може да води преговори и най-важното, да буди доверие.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Защо е нереалистично Facebook да филтрира видеа в момента на качването им?