IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините трябва да постигнат устойчив икономически растеж, коментира експерт

Порочна е практиката общините да разчитат само на субсидии, отчете Александър Трифонов

12:45 | 15.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Общините трябва да постигнат устойчив икономически растеж, коментира експерт

За да имат общините приходи, трябва да направят разходи, които да им носят тези приходи. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria последните данни за финансовото състояние на общините д-р инж. Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие.

Малко се прилагат европейските регламенти 1301 и 1303 за използване на евросредства за производствени инвестиции, защото закъсня законът за създаването на публични предприятия. Целта е тези вложения да се насочат като директна подкрепа за създаване на работни места и оттам за устойчив икономически растеж, каза експертът. 

Финансовият консултант препоръча да се правят интегрирани проекти с публични предприятия по европейски модел, като се прилага субвенцията, която измерва резултата чрез ползите – намаляване на демографската криза или увеличаване на професионалната квалификация.

„Политиката на Владислав Горанов за финансово оздравяване на общините е правилна, тъй като той се грижи да има баланс, т.е да няма кризи в общините, което се отразява на социалния мир“, коментира той.

За задлъжнялостта на общините той коментира: „Дългът не трябва да превишава 15%, а общата сума с общинските гаранции вече надвишава 1,2 млрд. лева. В същото време искаме да децентрализираме отговорностите на общините, но в тази ситуация на тях ще им е още по-трудно да се справят. Порочна е практиката общините да разчитат само на субсидии“.  

Консултантът е на мнение, че субсиидите са „опасно нещо, защото това са пари, които се вадят от джоба на държавата и изчезват“.

Александър Трифонов обясни, че финансовото министерство прилага друг механизъм с инструмента на субвенцията, когато  парите се дават чрез договор с общините, и в този случай те не са чист разход, а остават като бъдещо вземане, като актив на държавата.

Трифонов подчерта, че по този начин се запазва балансът на държавния бюджет по отношение на ликвидност и  дефицит.

Той е на мнение, че това е добра политика, защото дългосрочно държавата може да се откаже от тези вземания, когато разполага с достатъчно ресурс, но лошото е, че тези кредити не са добре структурирани.

„Даваме ви пари, но вие трябва да осигурите приходната част с увеличаване на данъци и такси", даде пример Трифонов с водената политика по отношение на общините.

По отношение на приходите в общините той вижда "заложена бомба" в бъдещия Закон за концесиите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още