IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФНИБ АДСИЦ намали успешно номинала си*

Продължаващата над година и половина сага приключи успешно за дружеството

12:16 | 09.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офис сградата на фонда в местността Камбаните в гр. София</p>

Офис сградата на фонда в местността Камбаните в гр. София

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ успешно успя да намали номиналната стойност на една акция от 3 лв. на 1 лв. 

Решението за това бе гласувано на 11 август 2016 г., но вписването му бе отказано. На 28 февруари 2018 г. беше прегласувано от акционерите, но на 7 март от Търговския регистър към Агенцията по вписвания са постъпили нови указания. 

Причината бе травиална. Пазарната цена на акция е около 2 лв., а увеличение на капитала не може да е на по-ниска цена от номиналната (3 лв.), а няма кой да купи акции от дружеството по 3 лв., когато на пазара ги има по 2 лв.

ФНИБ АДСИЦ планира с парите от увеличението да построи офис сградата и всяко забавяне бави и строителството ѝ.

Надеждата е, че исканията на Търговския регистър не са прекалено високи и ръководството на фонда ще успее да ги прескочи.

От Търговския регистър поискаха първо списък на акционерите. Също така настояваха да се представи коректно изготвен списък на акционерите, присъствали на събранието от 28 февруари 2018 г.  От ТР не откриват документи за представителните права на "ДСК Управление на активи" АД спрямо акционерите ДФ "ДСК Баланс", ДФ "ДСК Растеж" и ДФ "ДСК Имоти".

У част от пълномощните не се открива упълномощаване по отношение на допълнително включения по дневния ред въпрос от миноритарен акционер (чл.118, ал. 2, т. 4 от ЗППЦК и чл. 223а от ТЗ) , обявен на 14.02.2018 г. в Търговския регистър във вр. с чл. 115, ал.7 от ЗППЦК. (касае промяна в устава, за която Investor.bg вече писа).

 Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ вече обяви очакван дивидент за 2017 г. от 0,031 лв. на акция, спрямо 0,0738 лв. за 2016 г. и 0,0798 лв. за 2015 г. (информация от отчета за миналата година). Върху дивидента натежава загубата в размер на 2,48 млн. лв. от продажбата на имоти в квартал Младост IV в гр. София.

Само за ден обаче от фонда са успели да реагиртат на новите изисквания и намалението на номинала вече е вписано. Така бе избегнато ново забавяне, след като дружеството изтегли кредити, основно за строителството на сграда в София тех парк в столицата. Фондът иска да увеличи капитала си с обикновени акции или конвертируеми облигации, но не можеже да го направи, преди да има намаление на номиналната стойност от текущите 3 лв.

Акциите на ФНИБ АДСИЦ поевтиняват с 13,33% през последните 12 месеца до 1,95 лв. за акция и 39,3 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,0737971 лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на дружеството.

*Актуализирано в 14.00 часа с новата информация

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още