Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Там, където роботите си помагат на рояци

Може да използваш едно поколение изкуствен интелект, с което да обучаваш следващото поколение, твърди Пол Кларк, технологичен директор на Ocado

гледано: 2883   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Една от най-важните характеристики на изкуствения интелект е фактът, че той е рекурсивна технология, а без нея роботът ще е просто скъпо и сложно парче метал. Това мнение изказа при включването си от студиото на Bloomberg в Лондон за седмичното технологично предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Пол Кларк, главен изпълнителен директор на британския онлайн магазин Ocado.

„Може да използваш едно поколение изкуствен интелект, с което да обучаваш следващото поколение. Помага ти за разкриване на модели и информация, която в противен случай би останала скрита за хората, тъй като е или прекалено сложна, или човешката предубеденост ни е отклонила от тях. Но също, ако искате да направите нещо наистина вълнуващо с другите революционни технологии като роботиката, ще ви трябва изкуствен интелект. Без изкуствен интелект роботът е наистина просто скъпо и сложно парче метал“, каза Кларк.

По думите му скоро ще видим значителното влияние на изкуствения интелект във всички области. От потребителска гледна точка той ще позволи на клиентите да пазаруват по-персонализирано. Така например типичната поръчка в Ocado се състои от 50 продукта и хората често пазаруват повече от веднъж седмично. Следователно възможно най-бързото осъществяване на това пазаруване на 50 продукта крие множество възможности за изкуствения интелект да прогнозира какво искат потребителите, преди самите те да го знаят.

Според Кларк компанията му скоро ще създаде това, което той нарича „широколентово пазаруване на хранителни продукти“ - където точните продукти се появяват в точния момент като на магия, без да трябва дори да ги поръчвате. Това в известна степен вече е налице чрез услуга, наречена „Мигновена поръчка“, която следи историческите модели на поръчване и изчислява какво от компанията смятат, че клиентът би искал в пазарската си кошница.

Именно благодарение на роботизацията и изкуствения интелект преди малко над месец Ocado подобри рекорд, окомплектовайки поръчка от 50 продукта само за 5 минути. 

Още по темата

Как наистина става това. Най-добрият начин да го разберем, е да си визуализираме складовете като огромна шахматна дъска. Върху тази шахматна дъска има роботи, които отиват или в посока X или в посока Y - между редовете и колоните. Върху всеки един квадрат от шахматната дъска има контейнери за складиране и съхранение, които в конкретния случай съдържат хранителни стоки.

Роботите могат да спрат до един от тези квадрати, да се наведат, да хванат и да вземат контейнер от върха на купа. Могат да го придвижат до върха на друг куп или да го занесат до специални машини, които се намират извън шахматната дъска, които позволяват или на хора, или на другите роботи да вземат продукти от контейнера за клиентската поръчка или да получат продукти от доставчиците във контейнерите, а после да ги складират в мрежата за съхранение.

„Тези роботи си сътрудничат в рояци. Ако например, искате да вземете контейнера, който е четвърти поред отгоре надолу, просто се привикват 3 други робота, които преместват първите 3 контейнера, а вие получавате този, който ви трябва. Това ни позволява да осъществим поръчка от 50 продукта за толкова кратко време. Защото това е паралелно действие и това е само една от многото ползи на тази технология. Друга полза е фактът, че запълва склада до височина до около 60 см от тавана, което прави възможно складът ни да е пълен с продукти на разположение, а не с просто въздух“, обяснява Кларк.

По думите му това е нещо като огромна 3D мрежа за складиране на хранителни продукти. В работещите складове на Ocado от края на миналата година, в югозападен Лондон, има 2 мрежи - една за охладени продукти, и друга за стайни. Всяка от тях е с размера на едно футболно игрище. По-големият склад, който се изгражда в югоизточен Лондон, е с две мрежи, всяка с размер на 3 футболни игрища.

Повече за бизнеса на Ocado и бъдещето на роботите и изкуствения интелект вижте във видео материала. 

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
3
 
4
Sakamano до: zelka007
преди 10 месеца
Не твърдя, че децата ще станат по-глупави, а че изкуственият интелект скоро ще надмине човешкия. Сегашното поколение вероятно е последното от човешкия вид, което може да се нарече "господар на планетата".
2
 
2
 
3
zelka007 до: Sakamano
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
хмм ... умни, умни колко да са умни :)) ... роботите са като инструмент. без задклавиатурното устройство са купчина метал, скъпа купчина метал :)) със специфична поддръжка , скъпа поддръжка м/у другото :)) . къде и какво ще заместват никой не може да ти каже . правят се експерименти - някъде успешни , някъде не . лаладжии навсякъде чертаят черни прогнози и апокалиптични сценарии - защо ? защото се продават :)) . а децата ни ще бъдат умни , всяко поколение е по-умно от предишното и по-успешно - исторически факт . а дали нашите деца ще са умни зависи от теб, от мен , от всички нас като общество .
2
 
4
 
2
honaniga до: Sakamano
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Всички деца независимо от капацитивните им възможности и възраст ще могат да натискат зеленият и червеният бутон, а най умните ще знаят как да напалят огън.
2
 
9
 
1
преди 10 месеца
Още 20-30 години макс и роботите вече ще са по-умни от хората. Да му мислят децата.

Още от Bloomberg TV
Какви са предимствата за дружествата от листването им на БФБ?