IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от компаниите у нас все още нямат яснота кога ще върнат служителите в офиса

Малко над половината от фирмите предвиждат работата от вкъщи да заема 20% от работното време на служителите им, а останалите - между 21% и 50%

12:35 | 01.06.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

80% от компаниите у нас все още нямат яснота кога ще върнат работещите в бизнес сградите, но повечето търсят варианти за по-гъвкаво разпределение на офис площите и хибридни начини на работа, сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. То е било проведено сред компании с общо над 43 хил. служители в София през първата половина на май.

От запитаните 11% посочват, че започват да връщат служителите си на работните места наесен. 53% от участниците в проучването посочват, че ще търсят решения като Hot Desking (заемане на което и да е свободно бюро в даден офис), Activity Based Working (базиран на активността през деня начин на работа) и др. В анкетата са участвали фирми от аутсорсинг и IT сектора (62%), финансовата сфера (35%), фармацевтични компании и такива, предлагащи правни или консултантски услуги. Тя се провежда за трети път от началото на пандемията.

„Връщането на служителите на работните им места ще е дълъг процес, свързан с цялостна реорганизация на начина на работа. Показателно е, че редица компании ще запазят частично работата от вкъщи и ще върнат хората в офиса на ротационен принцип“, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Проучването на консултантската компания показва нарастващ интерес към реорганизация на работното пространство, при която служителите нямат собствени бюра, а ползват свободните към даден момент, т.нар “hot desking“. Популярна система за организация на площите е и Activity Based Working, при която в офиса се обособяват различни функционални зони в зависимост от дейностите и работния процес.

Въпреки че реорганизацията ще позволи на компаниите да оптимизират работното пространство, 55% от участниците в проучването заявяват, че не планират да променят обема на наетите площи. 38% планират намаление с над 10% в краткосрочен план. По отношение на работата от вкъщи 52% от запитаните планират тя да заема 20% от работното време на служителите им, а останалите 48% - между 21% и 50% от него.

Извън непосредствения ефект върху организацията на работното пространство пандемията променя и средата в офис сградите. В условията на конкурентен пазар все по-голямо значение имат фактори, като удобствата и безопасността за работещите в сградите. 

„Напоследък сме свидетели, а и самите ние разработваме дигитални приложения за управление на сградите и редица процеси от ежедневието на работещите в тях. Идеята е бързо и удобно, само на екрана на телефона си, служителите да могат да поръчват храна, да запазват места за паркиране за клиентите си, да ползват услуги като химическо чистене, резервация на конферентни зали и т.н. От гледна точка на безопасността им подобни приложения ще гарантират и безконтактен достъп до сградата и до офиса на конкретна компания“, отбелязва Красимир Петров, мениджър „Пропърти и асет мениджмънт“ в Cushman & Wakefield Forton.

По думите му дигитализацията обхваща почти всички аспекти от работното ежедневие и може значително да повиши добавената стойност на сградите. В допълнение подобни решения правят работата от офиса по-удобна и безопасна, като така улесняват процеса по връщане на бизнеса към нормалния ритъм и начин на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И за работодателите не е хич добре, след някоя годинка вкъщи и мотивацията зверски пада, хората са превърнали в медузи и социопати,липсва отборен дух и колективна мисъл и тн. Ама е модерно сега да се говори, че тва била новата работа, видиш ли. Е, големите вече видяха, че не става тая работа така и привикват обратно на борда служителите наесен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Няма лошо в работата от вкъщи ама си омръзнахме с жената. Стават кавги за нищо като се гледаме година и половина. Човекът е социално животно, а който толкова му се работи от майната си да работи, но не виждам как всеки ще е супер ефективен от вкъщи, особено хората с деца , които боледуват често и им ги връщат за един ***. Тогава вкъщи става война и работа по принцип няма. Ако се запази този "модел на работа" не само ще отгледаме поколения иди0ти, но ще страда и икономиката жестоко. 1-2 дена в седмицата е добре да се ходи до офиса дори и да не е за цял ден. Да не говорим че ако някой ми сяда на стола или ми хвърля пърхот по бюрото хич не е оферта. Да не говорим, че се работи не по 8 часа, а колкото и когато трябва. Викаш по децата да те оставят, те не го правят и висиш по нощите. Това е "много" хубаво за работодателите, но дали е добро за работниците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Много си прав. Отначалото е веселко, после идват проблемите. А те са огромни и подобни статийки, дето ги пускат всяка седмица, едвам виждат върхът на айсберга. Само да видят учениците, имаше скоро репортаж, децата се радват, подскачат, че са се върнали в час, оплакват се за огромни пропуски в ученето и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
*** убаво си е работа от хоум офиса! Ти си тракаш на компа, баба ти ти готви манджички- с една дума кеф.Само че, от офис до офис има разлика голяма и колко % от цялата икономика може да работи така?За мен това е въпросът, а също и какво правим със социалните връзки. Нали се казва, че човек е социално животно-поне за болшинството?Работа в къщи, вечер на дискотека, опс тея още не бачкат и какво? самозадоволяване в хоум офиса.;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само хора, които не са били повече от година - две на хоум офис могат да твърдят, че било хубаво. Между другото - не е лошо да обявите, че Гугъл, ФБ, Амазон и тн. казаха - септември всички в офиса. Веселбата приключва, идва време за работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Xman1
преди 2 години
От вкъщи дори е по-добре, защото има по-малко интриги между служителите и реално се свършва повече работа. То всъщност е важно колко работа ще се свърши, а не колко часа ще се виси в офиса. Това разбира се не е възможно при всички видове дейности, но там където е възможно резултатите на повече места са положителни. Това по мои наблюдения, при други може да е различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
В нашата компания най-вероятно огромната част от хората няма да се върнат повече в офиса.Няколко души вече се изнесоха извън София, а не са малко тези, които сериозно го обмислят.За година и нещо се видя, че няма различа в качеството на работа в офиса и от дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още