IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Здравков: Стремим се към ясни правила, които да важат за всички

Създаването на регламенти е трудно, но без тях настава усещане за полузаконност, заяви главният архитект на София

10:42 | 18.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Проектите за строеж трябва да се одобряват в идейна фаза, а след като планът влезе в сила, той следва да има силата на граждански договор и инвеститорите да са спокойни, че проектът им ще се реализира.Това каза главният архитект на София Здравко Здравков при откриването на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Арх. Здравков посочи, че в двете години като главен архитект на София се стреми към създаването на ясни правила, които да важат за всички. „Започнахме процес на промяна на правилата чрез поправките в Закона за устройството и застрояването на Столичната община (ЗУЗСО). В София се появи понятието високи сгради на два калкана заради дупките в нормативната уредба. С инициираните от нас промени опитваме да променим това“, каза Здравков.

Той допълни, че са положени огромни усилия и за увеличаване на електронните услуги, така че да се намали досега на гражданите с администрацията. „По този начин у тях ще изчезне усещането за корупционни практики и съмнението, че някой ги притиска или мотае“, коментира главният архитект.

Той заяви, че миналата година в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община са постъпили 62 хил. заявления, което прави по 250 заявления на ден. „Това е огромен обем от работа, инвестиционният процес в София е изключително активен и трябва чрез промяна на нормативната уредба да намалим хартиената фабрика“, изтъкна арх. Здравков.

По отношение на новата наредба за градския дизайн главният архитект посочи, че тя е изключително амбициозна и до момента такава не е правена в България. „Имаме желание да си подредим къщата. Градът е динамичен организъм, който генерира нови и нови проблеми, така че трябва да създадем система от стандарти със задължителни изисквания към собствениците на имоти“, каза Здравков.

Главният архитект посочи, че се полагат усилия и за намаляване на рекламите, които са нахлули твърде агресивно в столицата, чрез новата Наредба за рекламата и преместваемите обекти. Той допълни, че в момента през 50 м има рекламни билбордове, което е огромен визуален шум. Предвидената забрана за брандиране на фасади среща голям отпор от страна на бизнеса.

„Идеята ни е чрез Наредбата за рекламата и преместваемите обекти да създадем ясни правила по подобие на регламента в Париж, който е в сила от 1990 г. и определя точни изисквания по отношение на рекламите в историческия център и пешеходните зони в града“, каза Здравков.

„Създаването на регламенти е трудна работа, защото отнемаме нечии права, но иначе се създава усещане за полузаконност. Наличието на ясни правила е добро и за бизнеса и се радвам, че получихме подкрепа от страна на Камарата на строителите и Националната асоциация на строителните предприемачи“, обобщи главният архитект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още