Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Бизнес имотите у нас изпращат още една трудна година

Пазарът е доминиран от местни инвеститори, които залагат на първокласни активи в утвърдени локации

Бизнес имотите у нас изпращат още една трудна година

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Изпращаме 2021 година - още една година, белязана от дълбоките промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус. Сега, когато и последните 12 месеца са почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

Пазарът на бизнес имоти у нас изпраща още една трудна година заради пандемията и предизвиканото от нея забавяне, особено в офис сегмента, но в същото време гледа по-оптимистично към следващата година заради признаци към края на годината, че инвеститорите стават по-решителни в придобиването на имоти. Ако можем да очертаем някои тенденции, които започнаха или получиха тласък след COVID-19 и се запазиха и през 2021 г., то това са доминацията на местните играчи на пазара, отливът на инвеститори в офис площи, активното строителство на ритейл паркове и задържането на силния интерес към инвестиции в логистични имоти.

Местен пазар

И тази година местните инвеститори оставаха доминиращи на пазара. Това се дължи на предпазливостта на международните инвеститори заради несигурността, породена от новите варианти на COVID, а вероятно и на липсата на мащабен качествен продукт у нас след смяната на собствеността на големите търговски центрове в София през 2017 и 2018 г.

Най-голямата инвестиционна сделка не само през 2021 г., а и през последните три години беше сключена от софтуерната компания SAP, която придоби офис сградата Park Lane Office Center на инвестиционната компания Park Lane Development в квартал „Хладилника“ за сумата от около 50 млн. евро. Любопитното е, че най-голямата сделка на наемния офис пазар миналата година беше свързана със същата сграда, след като застрахователната компания Allianz нае 6000 кв. м в нея. Към момента на сключването на сделката със SAP, с която преговорите са започнали още през от 2018 г., 40% от площите са били наети, а след нанасянето на софтуерната компания в сградата до края на 2022 г. тя ще бъде изцяло запълнена.

Снимка: Park Lane Development

Вялият инвестиционен пазар у нас намира отражение в данните на консултантската компания Colliers International, която през първото полугодие отчете обща стойност на сделките с бизнес имоти от 19 млн. евро. Това е най-ниският обем от 2011 г. насам, а компанията го отдаде на забавената динамика вследствие на пандемията. Почти половината от обема се дължеше на сделки с търговски площи, следвани от жилища и офиси.

Още по темата
Въпреки натиска върху пазара заради пандемията нивата на възвръщаемост от бизнес имоти у нас се запазват сравнително стабилни от 7,75% за търговските площи, 8,5% за индустриалните имоти и 8% за офисите. Така страната ни продължава да предлага най-високата доходност от бизнес имоти в Централна и Източна Европа, показаха отделни данни на Colliers за региона.

Сред по-големите инвестиционни сделки у нас през 2021 г.  бяха също продажбата на Mega Mall в столичния квартал „Люлин“ и на „Парк мол Стара Загора“. Австрийският собственик на Mega Mall, Real Holding Mega Kit, го продаде на американската компания Maverick GP за сумата от 18 млн. евро. Сделката е от края на 2020 г., но беше обявена през първото тримесечие на 2021 г. „Парк мол Стара Загора“ беше придобит от „Технополис“ от предишния му собственик UniCredit за над 8 млн. евро.

Офис пазарът – стабилно на котва

И тази година офис пазарът у нас беше доминиран от подновявания на съществуващи договори. Свободните площи се увеличиха, но цените на наемите останаха стабилни. Освен това заради несигурността вследствие на пандемията се стигна до отлив на част от инвеститорите на офис пазара и това според наблюдатели може да доведе до недостиг на площи в някои райони през идните години.

По данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton през третото тримесечие на 2021 г. (последното, за което има информация) на пазара на излезли 40 хил. кв. м нови офис площи, а за деветмесечието обемът им достига близо 143 хил. кв. м. За сравнение, за цялата 2020 г. те са били 90 хил. кв. м. Според Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в компанията, през 2020 г. някои инвеститори са решили да отложат пускането на проекти на пазара, но до средата на 2021 г. изоставането е било наваксано и значителен обем офис площи клас А са били въведени в експлоатация. До 2023 г. са планирани за завършване 204 хил. кв. м., което е най-ниският обем за последните пет години.

По данни на консултантската компания JLL през второто полугодие в София се очаква да бъдат завършени около 130 хил. кв. м офис площи, а за 2022 г. са планирани 135 хил. кв. м. Активността е съсредоточена основно в квартал „Хладилника“ и по „Цариградско шосе“. Компанията отбелязва факта, че през първото полугодие на 2021 г. в столицата няма започнат нов офис проект.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Феърплей Пропъртис" със загуба от 652 хил. лв. за 2021 г.