IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: С построяването на "Хемус" БВП ще се вдигне с 10-20%

До края на 2022 г. има реална възможност магистралата да стига до Плевен, твърди премиерът

13:53 | 23.04.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: правителствен пресцентър&nbsp;</em></p>

Снимка: правителствен пресцентър 

Българският премиер е убеден, че построяването на автомагистрала „Хемус“ ще повиши брутния вътрешен продукт на страната ни с поне с 10-20%. Това изказване Бойко Борисов направи по време на инспекция на строителните дейности при участъка Ябланица-Боаза на пътното съоръжение.

„От 15 май полагат трите пласта асфалт, ще влязат в сроковете“, каза премиерът Борисов пред медиите. Той посочи, че до края на 2022 г. има реална възможност АМ „Хемус“ да стига до Плевен и подчерта, че правителството активно работи за изграждането на цялата автомагистрала.

„Финансовият министър е обезпечил плащанията, регионалният министър си действа по отделните лотове. Ние сме чували всякакви глупости - кой какво прави за „Хемус“. Всъщност тя е направена до Ябланица и въобще няма проект, никой никога не е мислил да прави „Хемус“. А всички говорят за Северозапада, за Северна България и т.н. Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус" БВП на страната ще се вдигне поне с 10-20%“, каза още министър-председателят.

По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ работата по отсечката Ябланица-Боаза напредва и е напълно реалистично да е готова през есента - около половин година по-рано от предвиденото. По договор отсечката трябва да е завършена през март 2020 г.

В присъствието на премиера, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, министъра на финансите Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и председателя на УС на АПИ Георги Терзийски беше даден и символичният старт на строителството на отсечката Боаза - пътен възел „Дерманци“.

В края на миналата година правителството осигури 1,12 млрд. лв. без ДДС за изграждането на 134,14 км от АМ „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Трасето е възложено на „Автомагистрали“ ЕАД, е разделено на 6 участъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Ми къде дремахте до сега бе, чак сега ли се усетихте, какъв пропуск само. С такива изказвания си вкарвате автогол. Разбира се че, като има инфраструктура може и да се сбърка някой инвеститор още да дойде в БГ, ама ако спрете да крадете и улесните бизнеса много повече ще дойдат. Вижте какво правят другите, не е толкова сложно, желание трябва само и воля да ги биеш през пръстите крадливите министри и всякъкви там по ерархията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Той още не е отчел с колко се дигна БВТ-то от "Тракия" и "Люлин", дето щеха да ни изстрелят икономиката в космоса, според неговите засилки... Май се вдигнаха само имотните придобивки на неколко гербера и техните кръгове... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
DarkStar
преди 4 години
по-скоро е имал предвид - "докато я построим БВП ще скочи с 10-20%"... всяка година с по 2-3% и ще се получат сметките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 15
ABBA
преди 4 години
Надежди говежди.Но сложи +5% от разликата български газов хъб/турски хъб.И още +100% има/няма предателска политика откъм националния интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още