IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България излезе от топ 20 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

Цените на жилищата у нас са нараснали с 5% на годишна основа през третото тримесечие, сочат данни на консултантска компания

12:55 | 20.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България заема 23-о място сред 56 страни в индекса на консултантската компания Knight Frank на най-бързо растящите жилищни пазари в света през третото тримесечие. Това е отстъпление с осем места спрямо второто тримесечие на годината, когато страната ни беше поставена на 15-о място, а през първото тримесечие заемаше 18-а позиция в общия индекс.

Knight Frank отчита ръст на цените на жилищата у нас от 5% през 12-те месеца до третото тримесечие на тази година. Той се е забавил спрямо покачването от 7,3%, регистрирано през второто тримесечие. На тримесечна основа цените на жилищата у нас са нараснали с 0,6%, а за полугодието между края на първото и края на третото тримесечие ръстът е достигнал 3,3%, сочат данните на консултантската компания.

Унгария оглавява индекса на Knight Frank за третото тримесечие с покачване на цените на жилищата от 15,4% на годишна основа. Ръстът е бил подкрепен от силната икономика на страната, ниските лихви по ипотечните кредити, силния ръст на заплатите и редица мерки на правителството за субсидиране. Двуцифрен ръст е отчетен в още две страни – Люксембург и Хърватия, съответно от 11,4% и 10,4%. В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света попадат още Словакия (+9,7%), Латвия (+9%), Чехия (+8,7%), Китай (+8,5%), остров Джърси (+8,5%), Мексико (+8,4%) и Русия (+8,1%).

Седем от страните в топ десет се намират на Стария континент, като повечето от тях са в Централна и Източна Европа. Причината е, че цените на жилищата в тях растат от ниска база, икономиките им се подобряват, а лихвите по ипотечните кредити са близо до рекордно дъно, коментира Knight Frank.

Австралия е била най-слабият жилищен пазар в света през третото тримесечие със спад на цените от 7,4% на годишна основа. Жилищата в Хонконг и Литва също са поевтинели през периода съответно с 1,5% и 0,6%. Спад от по 0,2% е отчетен и в Италия и Мароко, а в Полша и Финландия цените на жилищата са останали непроменени спрямо третото тримесечие на миналата година. В топ десет на жилищните пазари с най-слабо представяне през третото тримесечие попадат още Бразилия, Швейцария и Индия с годишен ръст на цените под 1%.

Цените на жилищата в 56-те страни и територии, включени в доклада на Knight Frank, са отбелязали среден годишен ръст от 3,7%, което е най-бавният темп на покачването им от шест години насам. Подобна тенденция се наблюдава и при индексите на Knight Frank по градове както в масовия, така и в луксозния сегмент на имотите.

В някои страни, които попадаха в челото на класацията през последните две години, жилищните пазари са се охладили значително. Словения сега заема 18-о място в индекса с годишен ръст на цените от 5,8%, Малта е на 22-о място с покачване от 5,1%, а Исландия е 26-а с повишение от 3,3%. И в трите страни това се дължи на отслабването на икономиките им, притеснения с достъпността на жилищата и спад на туризма, отбелязва Knight Frank.

Същевременно Гърция се изчаква до 12-о място в индекса с годишен ръст на цените от 7,7% през третото тримесечие, въпреки че цените на жилищата в южната ни съседка все още са с 37 на сто под върховото им ниво през 2008 г.

Русия и ОНД оглавяват класацията сред регионите със среден годишен ръст от 5,7%. Цените на жилищата в Русия са нараснали с 8,1% на годишна база, а Украйна се отлепва от дъното на индекса със среден годишен ръст на цените от 3,3% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още