Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Българският имотен пазар изпрати 2017 г. с инвестиционни сделки за 950 млн. евро

За пръв път от 2012 г. насам по-активни на пазара са международните купувачи, показва проучване на Colliers

Българският имотен пазар изпрати 2017 г. с инвестиционни сделки за 950 млн. евро

Снимка: Pixabay

Сделките с търговски центрове вдигнаха рекордно оборота на имотния пазар в България. Това става ясно от проучване на компанията за недвижими имоти Colliers за развитието на инвестиционния пазар в страната.

Според нея общата стойност на сключените през миналата година сделки е 957 млн. евро. За сравнение, през 2016 г. сделките са били за 262 млн. евро, а през 2007 г. - 594 млн. евро. 

Още по темата

От изследването става ясно, че приоритет за инвеститорите са именно търговските центрове, защото повече от половината (70%) от реализираните през 2017 г. трансакции са с търговски центрове. Следващо място заемат офис площите – предмет на 17% от затворените сделки. „Продължава тенденцията, започнала през 2016 г., обемът на трансакциите с имоти, генериращи доход (83%), да е по-голям от този на активите, придобити със спекулативна цел (12%) или закупени за собствено ползване (5%). Най-голям размер сключени сделки има столицата  - 85%“, се посочва в проучването. 

Според Colliers за пръв път от 2012 г. насам по-активни на пазара, са международните купувачи, чиито дял в инвестиционните сделки значително надминава този на българските. Сред международните инвеститори с водеща роля са южноафриканските фондове, които имат заслуга за 71% от общия обем трансакции. Към края на 2017 г. се наблюдава понижаване на нивата на възвръщаемост, в резултат на сключените мащабни сделки с качествени активи, генериращи доход.

При търговските площи те спадат на 7,25% от 8,5%. В офис сектора стават 8,25% от 8,50%, а при индустриалните площи се променят на 10%, при 11% за 2016 г.

През 2018 г., след сключените трансакции с търговски центрове, Colliers очаква инвестиционните интереси да се насочат повече към останалите сегменти на пазара – офиси, индустриални и логистични площи, както и хотели.

Според компанията общият обем на реализираните сделки през настоящата година трудно би надминал рекордния резултат, постигнат през 2017 г. Засиленото търсене на недвижими имоти от страна на крайни ползватели, повишава атрактивността на качествените имоти и засилва инвеститорския интерес, обобщават от Colliers.

През първата половина на 2018 г. се очаква лихвите по кредити да продължат да падат, а наличният заемен капитал за придобивания да остане стабилен, коментират още от компанията. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
До 15 април граждани могат да пращат идеи за санкции срещу неизрядни съседи