Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Имотите в някои части на София са поскъпнали с 400% от 2002 г. насам

Бавното покачване на цените на имотите в София и някои от големите градове продължава и в началото на тази година

Имотите в някои части на София са поскъпнали с 400% от 2002 г. насам

Снимка: Архив Ройтерс

Бавното покачване на цените на имотите в София и някои от големите градове продължава и в началото на тази година. Но в тази тенденция няма нищо притеснително, тъй като тя отговаря на обективни пазарни условия – по-високи доходи, по-добър жизнен стандарт, по-високи изисквания, по-добре изградена инфраструктура, по-ниски лихви по ипотечното кредитиране, по-добро ново строителство.

Вярно е, че "София не е България", но е вярно, че "първо в София, после и в други български градове" ... т.е. очакванията са и в Пловдив, и във Варна да сме свидетели на подобен тренд, коментира мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева.

Статистиките на средните цени на имоти в първата платформа за обяви imoti.net показват интересни и полезни данни, които не са за пренебрегване, когато продаваме или купуваме имот. Важно е и да се следят тенденциите за развитие на населеното място, за да правим информиран избор за локацията на новия ни дом. 

Още по темата

Трайно и не от днес най-евтините квартали в София са "Малашевци", "Люлин 9", "Захарна фабрика", "Обеля" – с цени под 700 евро/кв.м., както и "Толстой" и "Свобода" – с малко над 800 евро/кв.м.

Тези цени са далеч под максимално достигнатите през 2008 г. - с 25-30% по-надолу, и няма изгледи да ги приближат, защото продължават да не предлагат нищо атрактивно за купувачите.

Най-скъпите квартали на столицата по данни на imoti.net са "Иван Вазов" със средна цена от 1850 евро на кв.м., Оборище – 1700 евро/кв.м., "Изток", "Изгрев", "Лозенец", "Младост 1а", "Център" и "Яворов" – по 1500 евро/кв.м.

При сравнение с офертите през 2008 г. се открива доста сериозна близост в средните цени на гореизброените райони с изключение на "Изгрев", където цената е била 1100 евро/кв.м., и "Младост 1а" – с цена 1050 евро/кв.м. 

Тези два предпочитани днес района са поскъпнали с 25% спрямо пика на имотните цени през 2008 г.

Една по-широка статистика в imoti.net – например сравняване на средните цени в скъпите квартали на столицата от 2002 и 2018 година, сочи огромен ръст от 350-450%: "Иван Вазов" – 383 евро/кв.м през 2002 и 1850 евро/кв.м. днес, "Лозенец" – 378 евро/кв.м., "Изток" – 316 евро/кв.м. и  "Младост 1а" – 268 евро/кв.м. през 2002 г. срещу днешните 1500 евро/кв.м.

Изнесените данни не трябва да ни притесняват, тъй като средните цени съответстват на средните доходи, както през 2002 г., така и днес, за разлика от 2008 г., когато бумът в цените е изкуствено надут балон.

В подкрепа можем да използваме следната статистика: през 2002 г. един кв.м. имот в София е можело да се закупи с две средни заплати, днес с една и половина, но през 2008 г. са били нужни малко повече от 4 средни заплати.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
11
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Малка корекция само. Не само в някои квартали на София, а принципно в по-големите градове, в т.ч. много областни точно 4 пъти са се вдигнали цените от 2002ра насам. Добре е да уточним това. Ами през 2002ра бяхме далеч от ЕС, а заеми просто нямаше. Спрямо доходите сегашния бум на цените е далеч от безумния оптимизъм от 2008ма. Не, че не се надува балон. Хората по селата свършиха, няма кой да се *** в градовете. Сега следва да подпалим чергата на хората от малки областни и необластни градове да бягат към София и още няколко града а да поддържаме огъня в бизнеса. хахахахха. Тези дни по водеща и то прорправителствена ТВ обявиха, че сме намалели с над 500 000 за 7 години. Забележете - не от кризата насам, не от 2009та насам, а за 7 години. Набори по 60 000 деца стават пълнолетни - бъдещите купувачи, меко казано половината не са с майчин български, 1/3 директно в емиграция и т.н. Някой вярва ли все още, че София расте? Хахахахахха. Събира ромите от страната.
2
 
14
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това е много хубаво, но колко хора са взимали тези пари 2002 ,2007 и колко хора сега -2018 .При все повече увеличаващи се пенсионери и емигранти ,надали днес са повече ,дори и да се отчете инфлацията .Това е малко като с свинското с зеле- 5млн яли зеле, 2- свинско ....та средно- 7 млн и двете...:)))
6
 
39
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Съжалявам много, но София е един отвратителен град. Толкова мръсотия и безвкусица може да се видия само в Африка и Азия. Грозни сгради, никаква инфраструктура, нисък начин на живот - зле подържани хора, които дотолкова харесват живота си та мечтата им е дежата им да емигрират. Това е реалността, за съжаление. Да ми подарите имот, няма да го взема. Има мноог по-интересни места по света където човек би живял доста по-добре....Бих платил и двойни цени, но да излеза навън да видя зелена трева подстригана, палмите се веят, да виждам весели и усмихнати хора. Българите имат доста ниска финансова култура и са доста далече от реалността...И няма по-лошо да кажеш на някого, че имота му не струва, приема го толкова лично, че е готов да се сбие даже. По кафенетата масово може да се чуят хора, с развалени зъби, зле облечени и простовати, които си мерят имотите/ такъмите/. Но това е в синхрон с цялата болест на нацията - именно, комплекса за малоценност. По тв каналите постояно политици и всякякви други си ги мерят...Истината е, хубаво е човек да богатее и да се вдигат цените, но насреща трябва да има за какво.
3
 
4
 
1
преди 1 година
не се съмнявам

Още от България
Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота