Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Имотният пазар в България не предлага гoлям избор от завършени нови жилища

Това е една от основните причини да не се очаква спад на цените на жилищните имоти в големите градове, твърди експерт

гледано: 4132   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

На пазара на жилищни имоти у нас няма завършени нови имоти. Това каза Людмил Боянов, мениджър продажби в Arco Real Estate, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Боянов посочи, че строителните компании имат база с клиенти, на които продават обикновено около 30% от сградата, която ще строят, още преди да са получили разрешение за започване на работа.

„Така клиенти плащат резервационна такса в рамките на между 2 и 3 хил. евро и чакат излизането за разрешение за строеж“, отбеляза той.

Според госта около 2/3 от продажбите на жилищните имоти в дадена сграда са реализирани още преди завършването ѝ, като понякога делът на продадените имоти е дори по-висок.

„Реално при една завършена сграда вече почти няма никакво предлагане или са останали само непривлекателните апартаменти, а има много клиенти, които търсят именно готов имот. Търсенето им не е необичайно, просто пазарът у нас не го предлага“, каза Боянов.

Гостът изрази мнение, че това е една от основните причини за момента да не се очаква спад на цените на жилищните имоти в големите градове у нас.

„Когато на пазара на жилищни имоти у нас се появят достатъчно опции за избор, може да се очаква и понижение на цените им“, заяви Боянов. 

Според него спадът на сделките с имоти през четвъртото тримесечие на миналата година, отчетен от Агенцията по вписванията, се дължи на големия брой сделки "на зелено", които все още не са отчетени от агенцията. Спадът при ипотечните кредити пък Боянов обяснява с навлизането на пазара на повече клиенти, които използват собствени средства или кредитен продукт под формата на потребителски кредит, с което допълват плащането си. "Лихвите продължават да са на възможно най-ниските нива. Често клиентите гонят над 80% кредит, което на мен ми говори, че се стремят да ползват евтиния финансов ресурс", отбеляза Боянов. 

Той прогнозира умерен ръст на цените на жилищните имоти през 2019 г. и леко увеличаване на предлагането. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
25
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Арко реал, заедно с другите балонизиращи пазара скоро ще трябва да правят съкращения, тъй като вече няма кой да купува на тия цени. А тази статия е поредната реклама и опит да променят обществената нагласа. 2008г помним какво стана, а сега ситуацията не е кой знае колко по-различна....
0
 
23
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Човека не мога да го хвана в изричане на явна лъжа, обаче има една дълга редица от истини, които съвсем преднамерено са спестени. Той и другите от неговата сфера се стараят да избутат колкото се може по-напред във времето момента на всеобщо осъзнаване на фактите - в София жилищата са повече от хората, новостроящите се жилища са повече от прираста на населението, цените са над възможностите на масовата работна заплата, много хора са задлъжнели, вноските по кредитите не могат повече да намаляват. Стимулаторите на растежа са токсични - натрупване на свръхзадлъжнялост и пране на пари.

Ако една сграда се строи /от започване на строежа до пускане в експлоатация/ за две години, то как да обясним следните цифри за София от НСИ и Агенция по вписванията:
2013 г. - започнати жилищни единици 548, издадено разрешение за 2566.
2014 г. - започнати 1118, разрешени 3469
2015г. - започнати 3285, разрешени 6476
2016г. - пуснати в експлоатация жилища 233 /двеста тридесет и три!/
2017г. - пуснати в експлоатация жилища 266 /двеста шестдесет и шест!/
За 2018 ще се появят скоро и няма да е различно..
2017г. - започнати 4897, разрешени 8716, за 2018 нарастват още с много..
Защо се бави пускането в експлоатация /акт 16/ на толкова много сгради??
0
 
43
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако може някой да ми обясни следното - в края на миналата година (2018) много сделки не са приключили и ще бъдат вписани през тази (2019) - това добре, а в края на 2017 имало ли е такива (оставени за 2018)? Също понякога съм чувал, че брокерите обясняват някой неща с лошото време през зимата или с хубавото през лятото.
И ако може някой да ми обясни следното - как става така, че хем много хора искат да се възползват от еФтинийката с кредитите, а в същото време видиш ли той процента на отпуснатите кредити намалявал. Струва ми се, че броя на кредитите над 80% се увеличава, или поне така казва БНБ и някой икономисти - това така ли е, аз не знам. Вие ми кажете, аз просто питам и ако може някой да ми обясни!
И да разбирам ли, че сега е момента да си взема 3 стаен апартамент в Люлин за 100-тина хиляди?

Още от България
InterContinental Sofia – символ на най-висок хотелски стандарт вече повече от година