IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как строителите компенсират повишените цени на материалите?

Не очаквам поскъпването да доведе до фалит на компании, но всичко е въпрос на ценообразуване, твърди Асен Чавдаров

12:09 | 25.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строителните предприемачи използват различни начини, за да се предпазят от рязкото поскъпване на строителните материали, което се наблюдава през 2021 г. Един от най-разпространените методи е част от жилищата в новия проект да се пуснат за продажба едва след преполовяването на строителството или дори след завършването му. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Асен Чавдаров, управляващ съдружник в строително-предприемаческа компания „Контракт Сити“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Има случаи, при които предприемачите пускат всички апартаменти за продажба, след като строителството напредне. Това правим и ние - особено за по-малки жилищни сгради и когато финансирането е със собствени средства, без привлечен капитал, обясни той. 

„Резките колебания в цената на желязото тази година доведоха до там, че предприемачи и строители масово купуваха тонове от метала, за да разполагат с наличности в случаи на голямо поскъпване в бъдеще“, разказа още той.

Асен Чавдаров определи като некоректна практиката предприемачи, които не са си направили добре сметката, да развалят предварителни договори с купувачи и да плащат неустойка, а после да пускат същите жилища на по-високи цени. „Не очаквам поскъпването на материалите да доведе до фалит на компании, но всичко е въпрос на ценообразуване и балансирана преценка, бизнесът е риск“, добави той.

Той отбеляза, че цените при фасадните топлоизолационни системи са отбелязали голям ръст през тази година - поскъпването е с близо 100% на годишна база, каза събеседникът. Цените на електроматериалите, ВиК материалите и кабелите също се увеличиха сериозно.

„При алуминиевата дограма поскъпването е по-голямо в сравнение с PVC дограмата заради по-високите цени на метала. Тухлите поскъпнаха с 10-15% в последния месец. А в следващите седмици се очаква поскъпване на бетона заради по-високите цени на цимента, което вече е факт“, каза още Чавдаров.

„По наши разчети строителните материали представляват около 40% от общите разходи за една сграда, които включват терен, проектиране, прилежаща инфраструктура, благоустрояване и др. По-високите цени на материалите водят до близо 10% повишение на себестойността на нашите жилищни проекти. Ако към това се прибавят по-скъпата електроенергия и по-високите разходи за труд, повишението на себестойността е между 10 и 15%“, обясни той.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
Дали ще продължи нагоре "пазара"? Несъмнено. В опит да скочи от най-високото, разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
sneji23
преди 2 години
Ще има ли корекция на тези високи цени сега?! Или ще продължи нагоре пазара според вас?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
Аз нещо друго си мисля... Какво ли ще стане с качеството, ако строителите решат да спестят материали!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Строителите искат да продават винаги на зверските им печалби.За съжаление при такава обстановка,пазара не може да поеме тези цени и следват фалити,стагнация в строителния бранш,и криза в имотния пазар.Това е доказано исторически и всичко останало са само едни спекулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още